Hlavní obsah

První stupeň může zůstat uzavřený i v listopadu, varoval Plaga. Prymula tvrdil něco jiného

– Praha • Aktualizováno

První stupeň základních škol se 2. listopadu otevřít nemusí, řekl v úterý večer v České televizi (ČT) ministr školství Robert Plaga (ANO). Zůstane zavřený, pokud nynější opatření proti šíření koronaviru nepomohou a nakažených bude dál výrazně přibývat. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přitom krátce předtím v televizním projevu řekl, že návrat dětí z prvního stupně do škol bude 2. listopadu bez dalších podmínek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga (v popředí) a ministr zdravotnictví Roman Prymula vystoupili na tiskové konferenci k aktuální situaci k epidemii covid-19 a uzavírání škol.

Článek

Plaga uvedl, že středeční zpřísnění opatření proti koronaviru, k nimž patří také uzavření škol s výjimkou mateřských a speciálních, by mělo snížit reprodukční číslo ukazující, kolik lidí se průměrně nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Nyní je reprodukční číslo na hodnotě 1,5, a pokud podle Plagy do 2. listopadu neklesne, první stupeň se neotevře.

Bude totiž muset nastat lockdown, tedy zásadní omezení života lidí i ekonomiky kvůli epidemii, zdůraznil ministr. „Pokud zůstane reprodukční číslo, tak to je obrovská katastrofa a nebudeme se vůbec bavit o návratu dětí do škol,” řekl Plaga.

Prymula říkal něco jiného

Prymula v televizním projevu odvysílaném krátce před tím přitom ujišťoval, že návrat dětí z prvního stupně do škol je jistý bez ohledu na vývoj reprodukčního čísla.

„Zatímco uvolňování všech opatření bude záviset na parametrech vývoje epidemie, jako je například reprodukční číslo. Docházku na první stupeň znovu otevřeme bez podmínek již druhého listopadu,” řekl doslova Prymula.

Podmínkou je pokles reprodukčního čísla

Podle Plagy se ale první stupeň základních škol 2. listopadu otevře jen tehdy, pokud opatření zafungují a reprodukční číslo se sníží zhruba k hodnotě jedna. Ostatní školy by se podle něj měly vrátit do provozu, pokud se reprodukční číslo koronaviru dostane na 0,8.

Otevření prvního stupně základních škol 2. listopadu přislíbil v úterý po jednání vlády také premiér Andrej Babiš (ANO). Na tiskové konferenci uvedl, že Prymula na zasedání kabinetu potvrdil, že první stupeň se otevře v pondělí 2. listopadu.

Mrtvých přibude, přijdou neveselé týdny. Pomozte mi, apeloval Prymula v projevu

Domácí

Na distanční výuku musejí školy přejít od středy, potrvá zatím do konce příštího týdne a pak budou následovat celotýdenní podzimní prázdniny. Otevřené vedle mateřských a speciálních škol zůstanou také základní školy pro děti policistů, záchranářů nebo pracovníků sociálních služeb. Určily je dnes kraje, aby v práci mohli zůstat lidé v profesích potřebných pro zvládnutí epidemie.

Od středy se zavřou všechny školy

Domácí

Prymula nutnost zavřít školy vysvětloval tím, že se tam nakazilo 4500 pedagogů a žáci a studenti tvoří 16 procent všech infikovaných. V poslední době děti ze škol podle epidemiologů přenášejí nákazu zejména do svých rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám