Hlavní obsah

Propojení generací: studenti získali levně byt, na oplátku se starají o seniory

Novinky, Natálie Lošková, Veronika Capáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plné studentské koleje a příliš drahé komerční nájmy na jedné straně a prázdné městské byty na straně druhé. S řešením obou problémů teď příchází projekt radnice Prahy 3. Studentům v něm nabízí dostupný pronájem obecního bytu za to, že se budou 30 hodin měsíčně věnovat seniorům v pečovatelském domě.

Student tráví se seniory 30 hodin měsíčně výměnou za levný pronájem bytuVideo: Novinky

 
Článek

„Věříme, že projekt, který právě odstartoval, vzájemně přiblíží světy dvou generací a přinese oběma nové pohledy na dobu, kterou prožíváme,” říká k projektu místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených).

Sehnat dostupné bydlení je pro vysokoškoláka obtížné a já se vždycky chtěl seniorům věnovat. Je to pro mě super nabídka dvou v jednom.
Student Cuong Manh Vu

Studenti za zvýhodněný pronájem bytu na oplátku tráví 30 hodin měsíčně s obyvateli pečovatelského domu. Seniorům v domě chodí například pro nákup, mohou pomoci s prací na počítači nebo je vzít na procházku. Se zájemci, které tvoří zejména ženy, navíc pravidelně tráví tři hodiny týdně v místní klubovně.

„Hodně si povídáme, hrajeme deskové hry nebo jim hraju na kytaru. Pro mě je to forma relaxu,“ vysvětluje Cuong Manh Vu. Rodilý Čech s vietnamskými kořeny je jedním ze studentů, který se do projektu zapojili.

I v nájemním bytě si můžete zřídit trvalý pobyt, pronajímatel vám nesmí bránit

Finance

„Pro mě jako vysokoškoláka je dost obtížné sehnat bydlení za přijatelnou cenu. Studuju sociologii a sociální politiku na Karlově univerzitě a seniorům jsem se vždycky chtěl věnovat, takže pro mě je to vlastně super nabídka dvou v jednom,“ dodává Cuong Manh Vu. Výměnou za svůj čas dostal od Prahy 3 vlastní byt ve stejném domě v Krásově ulici, kteří obývají i klienti pečovatelské služby.

Inspiraci našla radnice v zahraničí, kde podobné programy úspěšně fungují už několik let. Do programu zařadila dva obecní byty. Student Van, jak ho začaly seniorky v domě přezdívat, platí za nevybavený byt 1+0 nájemné 2688 korun měsíčně bez energií. V druhém bytě v Roháčově ulici, který je rozlohou téměř dvojnásobný, platí student bez energií 5 172 Kč měsíčně.

Propojení generací si chválí všechny strany

„Aktuálně jsme řešili problém, že máme právě tyto dva byty na Praze 3 volné, a tak se zrodil tenhle nápad. Zájem byl veliký a vypadá to, že projekt funguje,” pochvaluje si místostarosta Ondřej Rut. „V České republice jsme zatím zřejmě jediní, kdo něco podobného provozuje,” dodává s tím, že by v projektu radnice ráda pokračovala i do budoucna.

Návštěvy studenta si vychvalují hlavně obyvatelky pečovatelského domu. Shodují se, že Vanova přítomnost je zajímavým zpestřením, díky kterému přijdou na jiné myšlenky. „S těmi starými lidmi, když každý heká, že mu pořád něco je, to není ono. Ti mladí nás vlastně ještě tak trochu omladí, jakože máme pocit, jako bychom nestárly,“ pochvalovala si propojení generací jedna ze seniorek.

Reklama

Výběr článků

Načítám