Hlavní obsah

Zeman na ČT popřál lidem víru, naději a lásku

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli ve stručném velikonočním proslovu vysílaném v České televizi popřál lidem víru, naději a lásku. Zemanův velikonoční proslov trval necelé tři minuty.

Velikonoční projev Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Prezident uvedl, že Velikonoce jsou svátkem vzkříšení. Společnost podle něj sice není mrtvá, ale zraněná. „Potřebuje uzdravit láskou, solidaritou a sounáležitostí,“ uvedl Zeman. Lásku by měli lidé projevovat dětem, které jsou budoucností, a ke starým lidem z úcty za to, co mají za sebou.

Na závěr připomněl památník vzniku Bible kralické v Kralicích, to je rozevřená kniha s třemi slovy „Bůh láska jest“.  „Popřál bych víru, naději a lásku,“ uzavřel Zeman své stručné poselství.

Slova z památníku v Kralicích pronesl také v rozhovoru, který bezprostředně předtím vysílala televize Prima a který trval hodinu.

Zeman na Primě: Omezení musí pokračovat, obětovat zdraví za ekonomiku je zhovadilost

Koronavirus

Nedělní projev avizoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček jako „velikonoční promluvu”.

Byl to v krátké době již druhý Zemanův televizní projev. Ten první, v němž se hlava státu vyjadřovala ke koronavirové krizi, se vysílal 19. března. Předtočený „projev k národu” tehdy Hrad poskytl jen televizi Prima.

Zeman v něm vyzval občany, aby epidemii čelili s odvahou, a děkoval Čínské lidové republice, která Česku prodává ochranné pomůcky, za pomoc. Opozici vyzval, aby buď podporovala vládní opatření, nebo mlčela. Zeman tehdy vystoupil poté, co byl politiky kritizován, že do té doby nepronesl žádný projev, kterým by národ povzbudil.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

S projevy v poslední době vystoupil také premiér Andrej Babiš (ANO), naposledy 9. března. Ve své řeči ocenil odpovědnost, úsilí a solidaritu lidí, ale varoval také před podceňováním rizik.

Apeloval také, aby lidé o Velikonocích nepolevili v dodržování nařízení proti šíření koronaviru.

Babiš v projevu: Žádné kolující panáky. Nesmíme přestat, není vyhráno

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Babišův projev politici ocenili

Poděkování za solidaritu a spolupráci, které v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) ve své řeči směřoval k dobrovolníkům i profesionálům ve všech oborech...

Výběr článků

Načítám