Hlavní obsah

Mrtvých přibude, přijdou neveselé týdny. Pomozte mi, apeloval Prymula v projevu

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve svém úterním projevu apeloval na Čechy, aby mu pomohli zvládnout epidemii koronaviru, která se v Česku nevyvíjí příznivě. Prostřednictvím televizních obrazovek poprosil lidi, aby věřili vládním opatřením a dodržovali je, protože bez toho „virus neporazíme“. Původně tak měl učinit již v pondělí, ale kvůli jednání vlády o zpřísnění opatření projev zrušil a přesunul.

Projev ministra zdravotnictví Romana PrymulyVideo: ČTK

 
Článek

Projev ministra odvysílaly v hlavním vysílacím čase Česká televize, Nova a Prima.

„Bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování, ten virus neporazíme. Prosím, pomozte mi v mé práci. Týká se to nás všech,“ apeloval z televizní obrazovky na Čechy ministr.

„Je přirozené, že nutně musel vzniknout celospolečenský dojem velké frustrace a zklamání, že Prymula opět něco utahuje, přikazuje, zakazuje. Že vláda jedná zmatečně, nerozhodně, nepřesvědčivě. I já jsem jen člověk a umím se do těchto pocitů vžít,“ prohlásil Prymula s tím, že přijímá zodpovědnost a udělá maximum pro to, aby zabránil explozivnímu šíření viru v populaci.

Prymula zrušil avizovaný projev v televizích

Domácí

Omluvil se, že v létě nebyl ráznější

Zároveň připustil, že v létě měl být důslednější a trvat na znovuzavedení opatření, aby nedošlo k rozjezdu druhé vlny, které Česká republika čelí od začátku září.

„Nejsem bezchybný,“ kál se Prymula. I kvůli laxnímu přístupu vlády, jak tvrdí mnoho kritiků, a zásahu premiéra Andreje Babiše (ANO), který zmírnil chystaná opatření na začátku školního roku, Česko od září zaznamenává rekordní počty nově nakažených, počty hospitalizovaných, a to i ve vážném stavu, a zemřelých.

Mrtvých přibude, čekají nás neveselé týdny

Situace v Česku, i co do počtu nárůstů, je tak v současnosti jedna z nejhorších na světě. „V následujících týdnech dojde k výraznému nárůstu hospitalizací, těžkých případů průběhu nemoci, a nárůst jednotlivých úmrtí je takřka jistý. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny,“ přednesl ministr s odkazem na modely vývoje.

Každý podle něj může svou disciplínou přispět ke zvládnutí pandemie a zpomalení šíření viru ve společnosti. V opačném případě se bude situace zhoršovat a nad pandemií nezvítězíme.

Přehledně: Jaká další opatření začnou ve středu platit

Koronavirus

Zřejmě i proto Prymula kromě apelů věnoval podstatnou část vymezeného času obhajování a vysvětlování nově zavedených tvrdých opatření. „Nechceme zavřít celou zemi tak, jako na jaře. Nechceme lockdown, mým primárním cílem je se tomu stavu vyhnout a nezavírat obchody a služby,“ řekl Prymula a v souvislosti s tím představil strategii nazvanou „Společně“.

Tři pilíře

Ta podle něj stojí na třech pilířích. Prvním z nich je „robustní“ posílení lůžkových kapacit, krizové spoluřízení nemocnic a zajištění dostatečného financování. Podle Prymuly by se mělo například s okamžitou platností vyčlenit až 10 tisíc lůžek intenzivní péče pro covidové pacienty. Prymula také přislíbil, že zajistí „systém sdílení zdravotníků“ v jednotlivých nemocnicích.

Druhým pilířem je plošné testování, o němž Prymula poprvé promluvil před pár dny. Testování by mělo zdarma a dobrovolné a mělo by pomoci zachytit velké množství infekčních pacientů.

Plošnému testování Prymula věří. Pomůže 17 tisíc studentů

Domácí

Jako třetí cíl si ministr vytkl změnu způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti. „Sebekriticky přiznávám, že způsob komunikace působí často dojmem nesrozumitelnosti, často nelogičnosti a také invazivním a agresivním dojmem. Musíme ale reagovat na aktuální vývoj nákazy, která se šíří skoro už nekontrolovatelně. Věřte, že víme, co děláme,“ hájil kroky Prymula.

O zlepšení a zpřehlednění komunikace se Prymula snaží již od svého nástupu do čela ministerstva zdravotnictví, podle řady příkladů a kritických hlasů zatím neúspěšně. Resort totiž stejně jako za dob Prymula předchůdce Adama Vojtěcha (za ANO) ohlašuje opatření překotně a podnikatelé se tedy mnohdy nemají čas na nová opatření ani připravit. K veřejnosti se taktéž často dostávají až protichůdné informace či jsou ministry často měněny, což způsobuje mezi občany chaos a nejistotu. I to ministr přiznal a slíbil lepší vysvětlování.

Opatření se budou uvolňovat, jakmile to půjde

Od středy se dle rozhodnutí vlády zavřou do 3. listopadu restaurační zařízení, všechny stupně škol s výjimkou těch mateřských či se omezí shromažďování lidí na maximálně šest osob. Zakázané jsou i volnočasové aktivity jako divadla, kina, muzea a zavřené jsou posilovny i další sportoviště. To u veřejnosti vyvolalo vlnu nevole a kritiky vlády.

Prymula občanům přislíbil, že bude neustále sledovat dopady těchto opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost proti šíření viru ve společnosti. „Pokud to situace bude umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat,“ slíbil ministr s tím, že rozvolňování se bude odvíjet mimo jiné i od snížení reprodukčního čísla. To se nyní pohybuje okolo hodnoty 1,5 a vláda jej potřebuje dostat na číslo 0,8. Bez ohledu na vývoj se s jistotou ale podle Prymuly otevřou od 2. listopadu 1. stupně základních škol.

Zatím mluvil z obrazovek především premiér Babiš. Stalo se tak třikrát, a to v březnu, dubnu a naposledy v září. Na jaře měl jedno vystoupení v televizi i prezident Miloš Zeman. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka Zeman znovu k občanům prostřednictvím televizních obrazovek promluví v pátek ve 20.05.

Reklama

Související témata:

Související články

Prymula zrušil avizovaný projev v televizích

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) během pondělí avizoval projev, s nímž měl vystoupit v České televizi, na Nově i na Primě. Deset minut před jeho...

Výběr článků

Načítám