Hlavní obsah

Proč často nechodíte do práce? Pirát Michálek vyplísnil Babiše

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Máte na písemných interpelacích jen 16procentní účast, proč nechodíte do práce? To ve čtvrtek ve Sněmovně vyčítal premiéru Andreji Babišovi Pirát Jakub Michálek. Babiš opáčil, že písemné interpelace jsou nesmysl a měly by se zrušit. Vláda je přitom podle ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně.

Michálek kritizoval Babiše, že nechodí do práceVideo: psp.cz

 
Článek

Michálek Babišovi vyčetl, že na písemné interpelace, které se konají vždy ve čtvrtek dopoledne, premiér přišel čtyřikrát a 21krát nedorazil. „Vaše docházka za písemné interpelace je na 16 procentech. Ale na písemných interpelacích se řeší důležité problémy, které trápí občany. Proč často nechodíte do práce?“ tázal se Michálek.

Ve čtvrtek dopoledne se Babiš jednal o investicích v Litvínově, navštívil také zimní stadion. „Vím, že dnes jste nepřišel, protože jste byl na stadionu v Litvínově. Ale myslím, že by to zvládla paní Dostálová (ministryně pro místní rozvoj – pozn. red.) sama,“ tepal Babiše šéf pirátských poslanců.

Toustový chleba, špiclování, výlety do minulosti. Poslanci grilovali Babiše

Domácí

Babiš na to odvětil, že stadion v Litvínově je důležitější než písemné interpelace. „Proč máme písemné interpelace? Ty jsou pro to, abyste tady exhibovali. Nebudu chodit na písemné interpelace, měli byste to zrušit,“ prohlásil premiér. Zdůraznil, že do práce vstává v brzkých ranních hodinách, kdy Michálek ještě spí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky.

Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu vlády jsou od 14:30 do 16:00 hodin, do 18 hodin na ostatní ministry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Už v minulém volebním období se řešilo, že by se podoba interpelací měla změnit. Nic konkrétního se ale nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám