Hlavní obsah

Pro nechtěného Faltýnka už našli místo na kandidátce

– Praha • Aktualizováno

Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek půjde do voleb do Poslanecké sněmovny jako dvojka na kandidátce v Olomouckém kraji. Jedničkou by měl být bývalý hejtman kraje Ladislav Okleštěk. Na podobě kandidátky se shodlo jednomyslně olomoucké krajské předsednictvo. Faltýnek chtěl původně kandidovat znovu na Vysočině, tamní organizace ho ale na kandidátku nezařadila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Podobu olomoucké kandidátky musí schválit ještě celostátní výbor, který se sejde 28. července.

„Měli jsme hodně požadavků od lidí z kraje, abychom pana Faltýnka zařadili na kandidátku a nejlépe na druhé místo. Na základě toho jsme požádali všechny oblastní předsedy, aby si prověřili situaci ve svých oblastech. Poté jsem svolal krajské předsednictvo, kde jsme hlasovali a jednomyslně jsme se shodli na tom, že doporučíme pana Faltýnka na druhé místo kandidátky,” uvedl Okleštěk.

Bývalý hejtman vedl kandidátku pro sněmovní volby i před čtyřmi roky, kdy v jejím čele nahradil právě Faltýnka, jenž byl nakonec volebním lídrem na Vysočině.

Faltýnka a Metnara v krajích na kandidátky ANO nechtějí

Domácí

Tam však letos jako jedničku navrhli krajského zastupitele a bývalého náměstka hejtmana Martina Kuklu a Faltýnek se na kandidátní listinu Vysočiny vůbec nedostal. Hrozilo tak, že by se sněmovních voleb neúčastnil.

Přitom v roce 2017, kdy byl na Vysočině lídrem, hnutí ANO v regionu jednoznačně zvítězilo. Získalo 28,62 procenta hlasů, druzí Piráti měli pouze necelých 10 procent.

V Olomouckém kraji byl původně na druhé místo kandidátní listiny navržen poslanec Milan Feranec, ten se po novém zásahu do podoby kandidátní listiny posune na třetí pozici.

Kdo porušil principy boje proti korupci, musí odejít, řekl Babiš k Faltýnkovi

Domácí

Faltýnka poslední dobou provázejí problémy. Místa prvního místopředsedy ANO se musel vzdát, když byl přistižen v době karantény v restauraci na pražském Vyšehradě.

Mluví o něm také někteří aktéři i brněnské korupční kauzy Stoka a také jen ztěžka vysvětluje podezřelé zápisky ze svého ztraceného deníku, který se dostal do rukou novinářů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám