Hlavní obsah

Příspěvek 6000 Kč pro důchodce? Je to předvolební korupce, burcoval Skopeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návrhu jednorázového příspěvku ve výši 5000 až 6000 Kč se věnovali v neděli hosté pořadu Partie televize Prima. Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že takto vysoký příspěvek je letos pro důchodce „ustojitelný“. Ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček mu ale oponoval, že jde o „předvolební korupci“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Jan Skopeček

Článek

O jednorázovém příspěvku pro důchodce se rozpovídal již premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo. „Chceme splnit slib, že průměrný důchod bude vyšší než 15 tisíc korun. Příští rok bychom se měli dostat na 15 351 korun. A k zákonné valorizaci, která bude 855 korun, uvažujeme o jednorázovém příspěvku ve výši pět nebo šest tisíc korun. Ten dáme buď příští, nebo možná ještě letošní rok,“ uvedl Babiš v rozhovoru. [celá zpráva]

Shodu v tomto záměru potvrdila v sobotu pro TV Nova také Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta v pondělí předloží návrh na jednorázový bonus pro důchodce 6000 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Důchodová reforma je potřeba

Skopeček však v neděli uvedl, že na tomto kroku není zrnko racionální úvahy, co si to ekonomika ve vztahu k veřejným financím může dovolit. „Vyšší důchody si přejeme všichni, ale nejprve by se měla uskutečnit důchodová reforma. Každý výdaj nad rámec zákonné valorizace navíc pomůže důchodcům, ale znamená zároveň kratší životnost penzijního systému pro střední generaci,” podotkl.

Podle Havlíčka si je však nutné uvědomit, že každý segment ekonomiky byl nějakou formou podpořený, proto je „férové podpořit i důchodce“. „Tato skupina byla odizolovaná, nám se zdá férové srovnat účty,” dodal.

Chceme poslat důchodcům příspěvek pět až šest tisíc, řekl Babiš

Domácí

Moderátorka Partie Terezie Tománková se ministra Havlíčka ptala také na to, kde na jednorázové příspěvky seniorům, které by mohly vyjít až na 17 miliard, hodlá stát vzít. „Ve výši schodku rozpočtu je tato částka ustojitelná,“ odvětil pouze Havlíček. Neodpověděl už ale na dotaz, zda se výše schodku může ještě zvyšovat.

Maláčová v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi doplnila, že navrhovaný jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 6000 korun by mohl mít i podobu každoměsíčního příspěvku 500 korun vypláceného po dobu 12 měsíců.

Babiš nejprve koncem července navrhl změnu valorizace, tedy zákonného navýšení měsíční částky důchodů, od ledna 2021 ze zhruba 840 na 900 Kč. ČSSD pak navrhla zvýšení valorizace až o 400 Kč. Babiš následně prohlásil, že by valorizace mohla vzrůst až o 500 Kč. Průměrný starobní důchod byl koncem března 14 397 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám