Hlavní obsah

Chceme poslat důchodcům příspěvek pět až šest tisíc, řekl Babiš

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro sobotní Právo naznačil, že vláda zvažuje jednorázový příspěvek důchodcům ve výši pět až šest tisíc korun. Vyplatit by se měl letos nebo příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Chceme splnit slib, že průměrný důchod bude vyšší než 15 tisíc korun. Příští rok bychom se měli dostat na 15 351 korun. A k zákonné valorizaci, která bude 855 korun, uvažujeme o jednorázovém příspěvku ve výši pět nebo šest tisíc korun. Ten dáme buď příští, nebo možná ještě letošní rok,“ uvedl Babiš v rozhovoru.

Důchodci podle něj během koronavirové krize prožívali také stres, takže si zaslouží jednorázový příspěvek podobně jako OSVČ.

O částce přesahující tisíc korun na přilepšenou důchodcům hovořila se serverem Blesk.cz ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní by mohla seniorům na účty dorazit kolem Vánoc.

Schillerová chce důchodcům dát jednorázově přes tisícovku už letos

Domácí

Babiš upřesnil, že se stále vedou úvahy o tom, zda přilepšení penzistům bude ve formě jednorázového příspěvku, nebo navýšení důchodů nad povinnou valorizaci. „Dohoda je na dobré cestě. V pondělí se s předsedou (ČSSD Janem) Hamáčkem domluvím a společně to oznámíme,“ řekl Právu Babiš.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už před dvěma týdny přitom pro Právo uvedla, že chce od ledna zvýšit důchody podle zákonné valorizace, tedy měsíčně v průměru přibližně o 900 korun, a navíc buď důchodcům přilepšit třemi až čtyřmi stovkami měsíčně, nebo všem zaslat jednorázový příspěvek 5000 korun.

Důchodci by si mohli přilepšit až o 1200 korun

Domácí
Důchody se zvyšují podle zákona vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za stanovené období. Pro výpočet se používá průměrný důchod z června, reálný růst výdělků, průměrná mzda z předchozího roku a roční inflace. Průměrný starobní důchod byl koncem března 14 397 korun.

Lidem s vysokým příjmem zůstane současná daň

Babiš se také vyjádřil k výši daně z příjmu po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Na dotaz, zda už má jasno, kolik a jaké budou daňové sazby, odpověděl: „Myslím, že jen dvě, patnáct a ta současná. Ta současná bude pro vysokopříjmové skupiny, tu měnit nebudeme. Ale domluvené to ještě není.“

Není tak zatím jasné, od jaké částky se bude příjem počítat jako vysoký. Efektivní výše zdanění nyní v systému superhrubé mzdy činí 20,1 procenta.

Anketa

Souhlasíte s navrhovaným příspěvkem pro důchodce ve výši pět až šest tisíc?
Ano
56,9 %
Ne
43,1 %
Celkem hlasovalo 14281 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám