Hlavní obsah

Primátor Hřib nastoupí jako dobrovolník do nemocnice

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtek oznámil, že příští týden v úterý nastoupí coby dobrovolník do jedné z pražských nemocnic. Hřib vystudoval lékařskou fakultu, ale medicínské praxi se nevěnoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

„Od úterý budu pomáhat v jedné z pražských nemocnic jako dobrovolník,” uvedl primátor na Twitteru s tím, že chce pomoci a využít svou lékařskou kvalifikaci.

Hřib vystudoval všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Promoval v roce 2006.

„Budu pracovat na oddělení, které se zabývá péčí o lidi, u kterých je podezření na covid-19, ale zatím čekají na výsledky testu. Pomáhat budu zkušenějším lékařům,” sdělil Právu s tím, že na základě dohody bude sloužit dva týdny, tedy od úterý 27. října do úterý 10. listopadu. Jméno nemocnice prý zveřejní později.

Podle primátora bude řízení města zajištěno. Hodlá se i nadále účastnit jednání krizového štábu i městské rady.

Hřib zároveň apeloval na ty, kteří mohou pomoci, aby se zapojili, a oznámil, že na základě žádosti nemocnic a po obeznámení se s možnostmi studentů podepsal první pracovní povinnost, kterou vláda uložila pro studenty medicínských a ošetřovatelských oborů.

Nemocnice se kvůli přílivu pacientů s nákazou koronavirem potýkají s nedostatkem personálu. Některé již požádaly o pomoc ambulantní specialisty.

Poslanci vedle mandátu v nemocnicích pracují

Novinky oslovily například poslance TOP 09 a zároveň lékaře Vlastimila Válka, zda nehodlá také dobrovolničit. „Já mám v nemocnici zhruba tři služby měsíčně a na rozdíl od pana primátora fakt doktor jsem. Zrovna sedím v parlamentu a popisuju snímky z nemocnice,” reagoval pobaveně Válek.

„Neznám jediného doktora, který je MUDr. a nepracoval by teď v nemocnici. Je dobře a hezké, že chce pomoct. Klobouk dolů,” zhodnotil závěrem Válek primátorův krok. Neví ale, co bude Hřib v nemocnici dělat, protože prý bude určitě patrné to, že primátor v nemocnici roky nepracoval, což se odrazí i na tom, že neumí pracovat se systémem, a bude potřeba zaškolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám