Hlavní obsah

Příjmy seniorům rostou, přesto jim nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce si v procentuálním růstu svých příjmů v posledních třech letech polepšily domácnosti seniorů. Ve svém nejnovějším čísle časopisu Statistika a My to konstatoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ani tak na tom ale nejsou senioři dobře, hrozí jim výrazný pád do chudoby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve srovnání s domácnostmi podle ekonomických skupin porazili důchodci na hlavu osoby samostatně výdělečně činné či zaměstnance,“ uvedla v časopise Táňa Dvorňáková z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

„Jen mezi lety 2019 a 2020 stoupaly čisté peněžní příjmy důchodců meziročním tempem 9,4 procenta, osoby samostatně výdělečně činné za nimi zaostávaly v růstu o tři procentní body, zaměstnanci o 5,5 procentního bodu,“ dodala.

Celkový meziroční nárůst čistých příjmů všech domácností v uvedeném období činil 4,9 procenta.

V důchodu nám peníze nebudou stačit, bojí se tři čtvrtiny Čechů

Finance

Nárůst příjmů seniorů pokračoval i loni a letos, a to skrze zákonné valorizace penzí, které budou jen letos nakonec tři.

Avšak i do těchto příjmů se výrazně zakousla inflace, která v květnu meziročně dosáhla 16 procent, takže přesahuje nárůst důchodů.

Inflace v květnu meziročně dosáhla 16 procent, takže přesahuje nárůst důchodů

Jak navíc podotkla Lenka Desatová z Rady seniorů ČR, důchodcům za poslední roky vzrostly příjmy průměrně zhruba o 4170 korun.

„Ostatním skupinám obyvatelstva však za tu dobu příjmy v peněžním vyjádření rozhodně vzrostly více,“ dodala.

Nízké úspory

Neutěšenou situaci rostoucího počtu seniorů potvrzují i další organizace.

„Paní K. si myje ruce ve vaně, pod kohoutkem má lavor a vodu pak používá na splachování toalety. Šetří plynem i elektřinou. Díky tomu měla letos přeplatek na elektřině, který pokryl zálohy na čtyři měsíce. Ztratila ale nárok na příspěvek na bydlení,“ vylíčila dilemata mnoha důchodců Nadace Krása pomoci.

Inflace v EU v květnu opět překonala rekord. Česko ji má čtvrtou nejvyšší

Ekonomika

Úsporu má paní K. podle nadace ve výši jednoho měsíčního nájemného, a pokud ceny dále porostou, bude do této rezervy muset sáhnout.

Jak dále uvádí nadace, v posledních letech čísla ukazují, že postupně roste procento lidí v seniorském věku, kteří žijí pod hranicí chudoby. Dle dostupných údajů nyní jde o 14,9 procenta.

Nejvíce jsou ohroženy ženy seniorky, které žijí v jednočlenné domácnosti a nemají nikoho, kdo by jim mohl finančně vypomoct.

„V praxi se často setkáváme s tím, že je pro ně velmi obtížné s financemi vyjít. V mnoha případech není ani dostatečnou podporou pobírání příspěvku na bydlení. Zde je nutné upozornit, že se posuzují celkové příjmy, tzn. že pokud se seniorovi zvýší důchod, úměrně tomu se mu sníží i výše příspěvku na bydlení,“ podotkla nadace.

Čím dál víc Čechů chce do předčasného důchodu, i když budou brát méně

Finance

„Tito lidé se poté dostávají do situace, kdy musí například žádat o jídlo v potravinových bankách, protože jim na to finance již nezbývají,“ shrnula.

Výběr článků

Načítám