Hlavní obsah

Při výzkumu kostnice v Třebívlicích byla nalezena uťatá hlava

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průzkum kostnice u kostela sv. Václava v Třebívlicích na Litoměřicku odhalil na řadě kosterních pozůstatků zřejmě válečná poranění. Válečných kostnic v Česku bylo za poslední století zkoumáno asi jen pět, zda k nim bude patřit i třebívlická, odhalí další výzkum.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zkoumání kosterních pozůstatků v Třebívlicích. Na snímku Václav Smrčka

Článek

Na válečnou kostnici ukazuje zasypání kostí vápnem, uťatá hlava i sečná zranění na kostech. Výsledky výzkumu budou známy na jaře.

Předběžný průzkum kostnice se uskutečnil o víkendu. „Prošli jsme deset náhodně vybraných lebek, hlavně mužských. U některých jsme nalezli, zdá se, nezhojená válečná poranění. Kosti byly kryté vápnem, což ukazuje na nějakou válečnou událost, nelze ale vyloučit ani následek epidemie. Kostní materiál není zatím přesně datovaný, díky obci však vzorek zašleme na zahraniční radiokarbonové pracoviště, které provede určení. Výsledky by mohly být někdy v březnu či dubnu,“ řekl Právu profesor Václav Smrčka z Ústavu historie lékařství 1. lékařské fakulty UK, který se výzkumem v Třebívlicích zabývá.

Německá univerzita vystavuje kosti unikátního prehistorického primáta, který chodil po dvou

Věda a školy

Profesor Smrčka odebral též vzorky kostí na zkoumání stravy lidí tehdejší doby, u pozůstatků jedné ženy se bude zkoumat, odkud do Třebívlic přišla. Zatím ale není jasné, o kterou historickou dobu se jedná.

„Může to být středověk, ale i novověk, zatím nemůžeme odhadovat. Zda šlo o válečnou kostnici, nebo šlo o infekci určí další průzkum. Spíš bych se klonil k té válečné,“ uvedl Smrčka. Na to ukazuje i nalezená uťatá hlava.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zkoumání kosterních pozůstatků v Třebívlicích

„U jednoho jedince máme podezření na dekapitaci (stětí) současně se zlomeninou v oblasti očnic. Uměle rozšířený týlní otvor by mohl ukazovat na nabodnutí hlavy na kůl, vše ale musíme ale ještě přezkoumat,“ dodal Smrčka.

Na jedné z lýtkových kostí byl odhalen také těžký bércový vřed, který kost postihl. Podobné se již nyní díky antibiotikům nevyskytují. S průzkumem kostnice oslovil obec sám profesor Smrčka.

V kutnohorské kostnici bude platit zákaz fotografování

Tipy na výlety

„Rada se rozhodla, že si při té příležitosti necháme provést datování i odborný rozbor kosterních pozůstatků, které tam jsou, abychom zjistili, z jaké doby je kostnice v naší obci. Na co naši předci zemřeli, zda to byla morová rána, tyfová rána nebo zda to jsou kosti z nějaké bitvy,“ řekl třebívlický starosta Tomáš Rulf (nez.).

,,Když jsme zjistili, jak cenný materiál tu máme, rozhodně budeme muset opravit schodiště do kostnice, vybudovat její odvětrání a připravit regály na kosterní pozůstatky,“ dodal starosta.

Reklama

Související články

V Kutné Hoře mají z kostí lustr i erb

Do kostnice v Sedlci v Kutné Hoře ročně zamíří přes čtyři sta tisíc turistů z celého světa. Zajeli jsme se tam podívat i my, abychom zjistili, co je sem táhne,...

Výběr článků

Načítám