Hlavní obsah

Německá univerzita vystavuje kosti unikátního prehistorického primáta, který chodil po dvou

Novinky,

Univerzita Tübingen na jihozápadě Německa vystavuje kosti primáta druhu Danuvius guggenmosi, kterému se přezdívá Udo. Jde o vyhynulý druh patřící do nadčeledi jménem hominoidi, která zahrnuje též čeleď hominidů, kam patří i lidé. Nedávno se odhalilo, že tento lidoop žil před více než 11,5 milionu let a přitom už zřejmě chodil vzpřímeně po dvou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Univerzita v Německu vystavuje kosti primáta druhu Danuvius guggenmosi Video: Reuters

 
Článek

Jak připomíná agentura Reuters, kosterní pozůstatky živočicha byly objeveny v uplynulých letech v Bavorsku během tamních vykopávek v jílovišti u obce Kaufbeuren.

Konkrétně se našly zachovalé kosti paží a nohou, obratle, rovněž kůstky prstů nohou i rukou.

V Německu našli fosilie lidoopa, který chodil po dvou

Věda a školy

Objev tedy ukázal, že předchůdci lidoopů a samotných lidí začali chodit vzpřímeně po dvou o pár milionů let dříve, než jsme si mysleli.

Dosud vědci pracovali s údajem, že předchůdci člověka se postavili na dvě nohy před šesti miliony lety.

Vzpřímená chůze charakteristickým znakem výhradně lidí

Mezinárodní tým odborníků ale na základě analýz zkamenělých kostí dávných lidoopů nalezených v Bavorsku dokázal rekonstruovat, že druh Danuvius guggenmosi žil před 11,62 milionu let a pohyboval se pravděpodobně vzpřímeně, zároveň uměl bez problémů šplhat na stromy.

„Doposud byla vzpřímená chůze charakteristickým znakem výhradně lidí. Ale Danuvius byl lidoop,“ zdůraznila vedoucí studie Madelaine Böhmeová z univerzity v Tübingenu.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku vedoucí výzkumu, kosterní nálezy i ilustrace, jak by dávný primát mohl vypadat.

Nálezy fosilií od čtyř jedinců – jednoho samce, dvou samic a jednoho mláděte – tak zpochybňují dosavadní poznatky ohledně evoluce velkých lidoopů a lidí. Zatím se totiž věřilo, že první předchůdci lidoopů, kteří chodili po dvou, se vyskytovali v současné Keni a na ostrově Kréta, přičemž počátky tohoto vývojového stupně se datovaly do období před šesti miliony lety.

Paleoantropology zároveň zarazilo, že některé kosti se podobají více těm lidským než těm, jaké mají „běžní“ lidoopi. Jinak byl podle nich byl tento „nový předek lidí“ přibližně metr vysoký, samice vážily okolo 18 kilogramů, samci zhruba 31.

Pradávný samec dostal jméno Udo podle německého zpěváka Uda Lindenberga. Spodní čelist primáta vědci totiž našli 17. května 2016 – v den, kdy Lindenberg slavil 70. narozeniny.

Reklama

Související články

Kolébka lidstva leží v Botswaně

Rozsáhlá území na jih od africké řeky Zambezi se stala kolébkou dnešního lidstva, které setrvalo v této oblasti nejméně 70 tisíc let. V rozsáhlém regionu na...

Výběr článků

Načítám