Hlavní obsah

Při povodni zřejmě unikla nafta ze státního skladu v Kostelci. Lidé nemají používat studny

Aktualizováno

Kvůli možnému úniku nafty ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) by lidé v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku a jeho okolí neměli používat vodu ze studní. Možnou kontaminaci mají potvrdit testy, uvedl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Sklad, v kterém je nafta a letecký petrolej, poškodila nedělní bouřka a přívalové deště. Z jedné nádrže nafta unikla do jímky, voda poničila také část areálu. „Ropné látky z areálu se pravděpodobně průsakem dostaly během kalamity do dešťové kanalizace a odtud do potoka v Kostelci u Heřmanova Městce,” uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Předseda SSHR Pavel Švagr Novinkám potvrdil, že areálem protekla voda a dostala se hlavně do jednoho z podzemních tunelů, kde je nádrž. Při opadávání vody se část nafty dostala do jímky. Její množství zatím nelze upřesnit.

Víkendové deště spláchly i část pražské zoo, zatopeny byly bazény lachtanů i tučňáků

Domácí

„Specifikace rozsahu škod není ještě kompletní kvůli přetrvávajícímu zatopení. Dopoledne budeme chytřejší,“ upřesnil Švagr k 9. hodině s tím, že únik ale nebyl podle prvotních odhadů masivní.

Předseda SSHR dodal, že ho na místě čekají další jednání s hasiči, jak postupovat.

Hasiči v pondělí utěsnili poškozenou nádrž pomocí tmelů a stahovacích pásek. V noci na úterý vystavěli nornou stěnu v Klešicích, aby únik látek zachytávali. Kontaminovanou vodu odčerpává specializovaná firma.

Podle Netolického (ČSSD) se v poledne sejdou starostové okolních obcí za účasti předsedy SSHR Pavla Švagra a ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Vodu by lidé neměli používat do odvolání ani na zálivku zahrádek. „V Kostelci proběhne z preventivních důvodů také vzorkování studní, abychom měli informaci, zda nedošlo ke kontaminaci zdrojů pitné vody. Do té doby by všechny objekty měly být přepojeny na vodovodní řad,” uvedl hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám