Hlavní obsah

Víkendové deště spláchly i část pražské zoo, zatopeny byly bazény lachtanů i tučňáků

– Praha
Novinky, Natálie Lošková

Extrémní víkendové počasí se v neděli večer nevyhnulo ani zoologické zahradě v Praze. Záběry a fotografie, které zveřejnil na sociálních sítích ředitel zoo Miroslav Bobek, vyvolávají vzpomínky na povodně z roku 2002. Vytopeny byly opět bazény lachtanů i tučňáků, tentokrát ale všechna zvířata velkou vodu přežila.

BEZ KOMENTÁŘE: Zoo propláchl příval vody od BohnicVideo: Zoo Praha

 
Článek

„To je opravdu děs. Ještě ani neskončila omezující opatření kvůli koronaviru a už nám kus zoo propláchl příval vody od Bohnic,“ napsal na sociální sítích ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

„Jdete domů s tím, že je člověk totálně promočený, ale zvířata jsou v pořádku... A najednou potkáte tuhle řeku, vody nad kotníky. A začíná obvolávání kolegů, hledání kanálů a pokoušení se navádět lidi tak, aby nemuseli přes tuhle řeku... Vše jsme zvládli, i když to bylo náročné a mokré. I tohle je práce chovatelů,“ zdokumentoval na video velkou vodu chovatel David Vala, který byl na místě mezi prvními.

Podle ředitele zoo byly kromě pěších cest pro návštěvníky zatopeny také bazény lachtanů a tučňáků. „Takhle to vypadá u lachtanů. Zítra je neuvidíte, jejich bazén se bude vypouštět a čistit,“ ukázal na fotografii Bobek.

Foto: Zoo Praha, Jakub Mezei

Zatopený bazén lachtanů museli údržbáři vypustit a vyčistit.

„Lachtani byli velkou vodou zaskočeni a do bazénu nechtěli vstupovat. Počkali proto na ostrůvku na ošetřovatele, kteří je pustili do zázemí. Tam přečkali noc a schovaní budou ještě celý dnešní den. Žádnému se ale nic nestalo, od zítřka už se na ně návštěvníci opět mohou přijít podívat,“ uvedla mluvčí zoo Helena Petáková.

Bazén lachtanů tak museli pracovníci vypustit a několikrát vydezinfikovat. Podle Petákové byla náročnější právě údržba, kterou museli pracovníci vykonat během nedělního večera a pondělního rána, žádné finanční škody ale povodně podle ní v zahradě nezpůsobily.

Událost vyvolává vzpomínky na povodně z roku 2002 a na lachtana Gastona, kterého tehdejší povodně odnesly ze zoologické zahrady. Po Vltavě a Labi doplul až do Německa, kde ho chovatelé chytili. Gaston však nakonec uhynul vyčerpáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám