Hlavní obsah

Při bombardování Oděsy jí zemřeli kamarádi. Útočiště našla až v pražském komunitním centru

Novinky, Savka Valeria, Oleksandra Retiznyk
Praha

Do Česka přijela z Oděsy deset dní po začátku války se svým tříletým synem, její rodiče ale v zemi zůstali jako dobrovolníci. Ukrajinka Olga v komunitním centru na Praze 11 ve středu řekla, že se snaží být silná pro své dítě, které přejezd do cizí země vnímá těžce.

Foto: Piráti, Novinky

Ukrajinka Olga se svým synem

Článek

„Nejhorší byla cesta přes Moldavsko, která trvala pět dní,“ popsala Novinkám průběh útěku z válkou zasažené země Olga. Na sobě má přitom vyšívanou halenku připomínající ukrajinský kroj. Na Ukrajině jí zemřelo už několik kamarádů.

V Česku je zatím tři měsíce. „Libí se mi tady,“ uvedla. Současně ale doufá, že se co nejdříve vrátí domů na Ukrajinu.

Ukrajinští uprchlíci se hromadně vracejí

Zahraniční

Olga utekla jen sama se svým synem, rodiče zůstali na Ukrajině. „Maminka je doktorka, tatínek dobrovolník,“ vysvětlila.

Sama studuje medicínu, a aby se mohla učit na závěrečné zkoušky, s hlídáním tříletého syna jí pomáhá právě komunitní centrum, které na Praze 11 vzniklo ve spolupráci s nadačním fondem Help Ukraine.

Olga zdůrazňuje, že si pomoci Čechů velmi váží. „Vítají nás přátelsky. Jsme vděční za všechno,“ poznamenala.

Musíme se naučit česky

Podle žen, které v komunitním centru v Praze 11 našly se svými potomky azyl, je nejvíce potřeba, aby se jejich děti naučily česky. Centrum proto hledá dobrovolníky, kteří by v učení pomohli jak dětem, tak i jejich vychovatelům. Česky se navíc chtějí učit i maminky, za lekce jsou připravené i zaplatit.

Ve středu centrum navštívila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), která mimo jiné řešila, jak by Evropská unie mohla finančně více přispívat právě na taková komunitní centra.

O místa v nich je totiž podle starosty Prahy 11 Jiřího Dohnala (Piráti) ohromný zájem. „Momentálně proto řešíme i další prostory. A to by šlo rychleji, pokud bychom měli těsnější vazby na rozhodování o evropských dotacích,“ vysvětlil.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Nadační fond Help Ukraine pomáhá uprchlíkům už od roku 2014, kdy na Ukrajině vypukly první nepokoje. V současnosti v komunitním centru pobývá 60 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám