Hlavní obsah

Prezident podepsal novelu lex Ukrajina i další zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podepsal ve středu šest zákonů. Jde mimo jiné o zpřísnění pravidel poskytování podpory ukrajinským uprchlíkům či zkrácení režimu dodavatele poslední instance u plynu a elektřiny ze šesti na tři měsíce. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky na základě podepsané novely zákona nazývaného lex Ukrajina už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice.

Novela upravuje také například zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejvýše 150 dnů.

Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ti ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Pokud lidé poskytnou celé byty, příspěvek by dostávali pouze v případě, že předchozí měsíc bylo obydlí prázdné. Peníze by mohly ale směřovat i do bytů dříve využívaných pro krátkodobé pobyty turistů.

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Domácí

Zeman podepsal rovněž zkrácení režimu dodavatele poslední instance či zákon zavádějící bezpečnostní audity silnic.

Majetková oznámení politiků budou podle další z podepsaných novel přístupná na žádost. Zákon o střetu zájmu se rovněž přestane vztahovat na část obecních politiků.

Novela energetického zákona pak nově stanoví, že obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít.

Elektronický systém tvorby zákonů bude plně spuštěn až od roku 2024. Plyne to z podepsané novely o Sbírce zákonů.

Úřadům zemí EU se zřejmě zjednoduší dohled nad pohybem zboží, které podléhá spotřební dani, mezi jednotlivými členskými státy. Příslušnou novelu, která to má pomoci naplnit, prezident rovněž podepsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám