Hlavní obsah

Přeplněné útulky po Silvestru fungují jako detektivní kanceláře

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

V průběhu celého roku přijímají útulky po celé republice tisíce psů a koček, nicméně největší nápor mívají hlavně v období Vánoc, kdy lidé odkládají nechtěné dárky, a pak na Silvestra, kdy se mnoho zvířat ve strachu z ohňostrojů zaběhne. V tu chvíli fungují útulky spíše jako detektivní kanceláře a snaží se dohledat majitele zvířete. Mnoho lidí také přichází udělat dobrý skutek a nechtěnému mazlíčkovi nabídnout nový domov.

Přeplněné útulky po Silvestru fungují jako detektivní kancelář. Pejsci ale nachází i nové domovyVideo: Novinky

 
Článek

To je také případ paní Markéty a jejího partnera. „Máme ještě dovolenou, tak jsme přišli do útulku věnovat zvířatům nějakou tu dobrotu. A dopadlo to tak, že si odnášíme štěně,“ svěřila se Novinkám mladá žena v útulku v Praze-Troji. S partnerem o pořízení pejska už několikrát mluvili. „Nikdy jsem psa neměla, takže jsem měla trošku obavy, ale návštěva rozhodla,“ řekla Markéta.

Foto: Novinky

Paní Markéta přišla darovat zvířatům něco na zub, odešla domů s novým mazlíčkem.

Lidé jsou štědří

Byť se mnoho lidí stále chová na Silvestra nezodpovědně vůči zvířatům, pořád převažují lidé s dobrým srdcem. Během Vánoc jich podle vedoucího útulku Městské policie hlavního města Prahy Václava Steinbauera přišlo skoro deset tisíc. Donesli opuštěným zvířatům na deset tun krmení. „Udali jsme všechna štěňata, žádné se nám zatím nevrátilo a lidé stále chodí,“ říká nadšeně Steinbauer.

Foto: archiv útulku Městské policie hl. m. Prahy

O Vánocích přinesli lidé rekordní množství dobrot.

Klidnější Silvestr

Letošní Silvestr byl podle Steinbauera jedním z nejklidnějších za poslední dobu.

„Každý rok fungujeme jako taková detektivní kancelář, která porovnává ztráty a nálezy. Zvířata, která jsou dobře popsaná, nemusí ani procházet útulkem, předáváme jenom kontakty na majitele něm, kdo psa našel. Ti, co nejsou dobře popsaní, čekají na majitele v útulku. Fyzicky jsme přijali devět psů a šest jsme jich už vrátili. Nicméně lidé pořád ještě hlásí ztráty, takže dohledáváme, a pokud je najdeme, budeme je vracet,“ popsal vedoucí útulku.

Místo vánočních dárků si osmiletá dívka přála krmivo pro zvířata. Věnovala ho útulku

Koktejl
Foto: Novinky

Někteří pejsci stále čekají na své majitele, nebo dokonce na nový domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám