Hlavní obsah

Premiér nemá účelově lhát, řekl v závěrečné řeči u soudu šéf TI

Právo, jam
Praha

U Krajského soudu v Praze v úterý zazněly závěrečné řeči ve sporu mezi nevládní neziskovou organizací Transparency International (TI) a premiérem Andrejem Babišem, který o organizaci opakovaně řekl, že je zkorumpovaná. Ředitel TI David Ondráčka v síni řekl, že premiér nemá lhát, navíc účelově. Babišův obhájce v závěrečné řeči uvedl, že by soud neměl řešit pravdivost výroků, ale to, zda měl premiér právo vyslovit svůj názor.

Foto: ČTK, ČTK

Ředitel české pobočky TI David Ondráčka u soudu kvůli žalobě na premiéra Andreje Babiše

Článek

Rozsudek padne příští pátek, tedy 21. února. Stejně jako minule Babiš na jednání nedorazil a omluvil ho jeho advokát Jiří Urbánek. Naopak za TI, kromě právního zástupce Pavla Uhla, tentokrát dorazil i ředitel Ondráčka.

TI prostřednictvím žaloby na ochranu dobré pověsti požaduje omluvu za premiérovy opakované výroky o zkorumpovanosti organizace a také to, aby se dalších podobných vyjádření v budoucnu zdržel. Podle TI jsou výroky lživé a organizaci poškozují. Babiš ústy svého obhájce na minulém jednání připustil, že jeho výroky jsou ostré, nicméně stojí si za nimi.

Nelze posuzovat správnost tohoto názoru, pouze jeho oprávněnost
Babišův advokát Jiří Urbánek

„Mám za to, že premiér by neměl lhát, jsem naivní. Jeho výroky na adresu Transparency International i mě osobně jsou podle mě dlouhodobě lživé a nejsou podloženy. Premiér nás začal napadat v momentě, kdy jsme udělali právní kroky k řešení jeho střetu zájmů. V první chvíli působil zmateně jako obvykle, pak mu ale marketéři poradili tři věty, které stále opakuje. Ty věty jsou lživé,“ řekl u soudu Ondráčka.

Smír nenastal, premiér trvá na výrocích o zkorumpovanosti TI

Domácí

TI se dlouhodobě věnuje jeho údajnému střetu zájmů, ale také kauze Čapí hnízdo, v níž Babiš od loňského prosince figuruje opět jako obviněný. „Z jeho strany je to tedy jasná účelová hra, která se snaží nás zdiskreditovat, a využívá k tomu veřejné prostředky,“ doplnil pro novináře po skončení jednání s tím, že věří, že soud jim dá za pravdu a Babiš se bude muset omluvit.

Podle Urbánka by se soud neměl zabývat pravdivostí výroků. „Podstatou sporu není to, jestli výroky jsou, nebo nejsou pravdivé, ale to, zda měl žalovaný právo vyslovit svůj vlastní názor,“ uvedl v závěrečné řeči s tím, že nelze posuzovat správnost tohoto názoru, pouze jeho oprávněnost.

Advokát: Ostrá rétorika je v politické sféře přípustná

Urbánek ve své závěrečné řeči zopakoval svá dřívější vyjádření. Znovu argumentoval například tím, že premiér v rámci politické debaty pouze popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat.

„Ze subjektivního pohledu žalovaného se jedná o vztah až korupční, který je nezdravý a který ovlivňuje nestrannost a nezávislost žalobkyně,“ přednesl a upozornil také na to, že TI proti Babišovi taktéž používá ostrá slova – dotační podvodník, predátor apod.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

Navíc podle Urbánka se už organizace pohybuje v prostoru politické diskuse, kde je používání takto ostré rétoriky přípustné.

Žalobu, která míří na celkem sedmnáct jeho výroků, podala organizace loni v červenci. Soudce Vladimír Sommer ji na minulém jednání však připustil pouze u výroků, kdy se premiér vyjadřoval ke svému střetu zájmů, tedy čtrnácti z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám