Hlavní obsah

Slepý svěřenský fond není pro Babiše řešením, míní Transparency International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převedení holdingu Agrofert do slepého svěřenského fondu není pro premiéra Andreje Babiše (ANO) řešením problému, jak se při čerpání dotací vyhnout střetu zájmů. Uvedli to zástupci organizace Transparency International, podle nichž tato varianta nemá oporu v českém právním řádu. U slepého svěřenského fondu vkladatel nemá informace o tom, co se s jeho majetkem děje.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise (EK) minulý týden poslala do Prahy audit, z něhož vyplývá, že český premiér je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů.

Babiš opakovaně střet zájmů odmítá a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu české úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

O možnosti převedení Agrofertu do slepého svěřenského fondu v pondělí informovaly Hospodářské noviny. Podle nich by v jeho čele stál správce, který by byl na Babišovi skutečně nezávislý a premiér by jeho činnost nemohl nijak ovlivnit. Na premiérův majetek ve fondech v současnosti dohlížejí třeba jeho manželka Monika nebo jeho právníci.

Typ slepého fondu v minulosti během plnění veřejných funkcí využil například prezident USA Barack Obama nebo britská premiérka Theresa Mayová.

EK: Babišovy fondy jsou proti dobrým mravům

Domácí

Podstatou slepého fondu je, že vkladatel nemá informace o tom, co se s jeho majetkem děje.

Podle právních expertů TI však tzv. blind trust nemá oporu v české legislativě. Vhodný je navíc pro „uskladnění” financí, které jsou bez vědomí vkladatele spravovány. To je ale podle TI s ohledem na strukturu Agrofertu vyloučeno.

Babiš: Normální člověk už by odešel, ale já jsem urputné hovado

Domácí

„Babiš vždy bude vědět, že jeho firma podniká například v zemědělství, které ze své pozice může ovlivňovat. Kvůli velkému rozsahu činnosti Agrofertu se také musí dozvědět z médií, co se s jeho firmou děje. V orgánech svěřenského fondu má také svou manželku, nemůže tak být splněna podmínka neinformovanosti,” uvedl analytik TI Milan Eibl.

Premiér se slepým fondem není schopen střetu zájmů zbavit také proto, že na konci působení v politice získá zpět svůj zhodnocený majetek. „Vůbec zde není ten prvek slepoty,” řekl ČTK právník TI Petr Leyer.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

Podnět k EK kvůli podezření z premiérova střetu zájmů podala Transparency International loni. Výsledek práce v podobě finální verze auditu byl zaslán českým úřadům před týdnem. Organizace se s premiérem také soudí o dobré jméno kvůli Babišovým opakovaným výrokům, v nichž TI označil za zkorumpovanou.

Svěřenské fondy Andreje Babiše
FondAB private trust IAB private trust II
VlastníZhruba 90 % Agrofertu, SynBiolZhruba 10 % Agrofertu
BeneficientAndrej BabišAndrej Babiš
SprávceZbyněk Průša (předseda představenstva Agrofertu)Alexej Bílek (člen představenstva Agrofertu)
Rada protektorůAlexej Bílek, Monika Babišová (manželka), Václav Knotek (Babišův právní zástupce)Zbyněk Průša, Monika Babišová, Václav Knotek

Reklama

Výběr článků

Načítám