Hlavní obsah

Překvapení na sjezdu ODS. Udženija neobhájila post 1. místopředsedkyně

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Jan Martinek

Ač ODS působí jako jednotná strana, na sobotním kongresu se část delegátů „vzbouřila“ proti starému vedení. Pražská zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija v prvním kole volby neobhájila post 1. místopředsedkyně strany. Neměla protikandidáta. Udženija po prohře z volby odstoupila, delegáti musí ještě během kongresu nominovat někoho jiného.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandra Udženija (ODS)

Článek

Udženija získala 217 hlasů z 434 platných. Hlasovacích lístků bylo odevzdáno 514.

„Nic se neděje, budu dál bojovat za to, aby ODS měla další a další výsledky, patří to k životu. Přeji svému nástupci, aby byl po boku Petra Fialy loajální. Teď se budu soustředit hlavně na Prahu,” řekla Udženija po oznámení výsledků.

Druhým mužem ODS je nečekaně Stanjura. Delegáti chtěli i Novotného, Fialovi navzdory

Domácí

Volba by se měla podle pravidel opakovat, ale Udženija odstoupila. „Už nebudu kandidovat. Je vidět, že delegáti ODS chtějí změnu, takže dám prostor někomu jinému,” prohlásila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alexandra Udženija hovoří na volebním kongresu strany

Kongres byl tak na půl hodiny přerušen a na řadě budou nové nominace.

Nominaci z krajů na post 1. místopředsedy už dříve dostal europoslanec Alexandr Vondra, ten se jí ale vzdal, chce kandidovat pouze na řadového místopředsedu.

To, že Udženija bude mít problém funkci udržet, kolovalo mezi delegáty od sobotního rána. S jejím jménem měly podle informací problém některé regiony. „Nemá tu pozici úplně jistou,“ řekl Novinkám jeden z delegátů, který si nepřál být jmenován.

Fiala je znovu předsedou ODS, v projevu parodoval Babiše

Domácí

Udženija v projevu apelovala na členy ODS, aby se jen nevymezovali vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Nesklouzávejme k přílišné negaci něčeho nebo někoho jiného. Pokud chceme vládnout, musíme tvořit širší koaliční potenciál,“ řekla Udženija.

Udženija: ODS by se měla vrátit do vlády

Domácí

Sama ale v proslovu obula jak do Babiše, tak do Pirátů, kteří jsou podle ní nepřítelem ODS. „Jsou to progresivisté, kteří žijí ve své bublině falešné nabubřelosti,“ prohlásila. Vize Andreje Babiše označila za prázdné sliby a fráze. Za svůj proslov sklidila pouze vlažný potlesk.

Reklama

Výběr článků

Načítám