Hlavní obsah

Fiala je znovu předsedou ODS, v projevu parodoval Babiše

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Občanská demokratická strana si v sobotu volí nové vedení. Post předsedy suverénně obhájil dosavadní šéf strany Petr Fiala, získal 90,6 procenta hlasů. V projevu zdůraznil, že ODS je připravena vrátit se do vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr fFala na kongresu ODS

Článek

Fiala získal 470 hlasů z 505 platných. „Na příštím kongresu bude ODS silná vládní strana,” slíbil po vyhlášení volby Fiala.

V kandidátském projevu děkoval voličům, kteří volili ODS v komunálních a senátních volbách. „Udělali jsme ze Senátu užitečnou pojistku naší demokracie,” řekl Fiala v úvodu projevu.

Petr Fiala paroduje Andreje Babiše na kongresu ODSVideo: Novinky

Plamenně hovořil o vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Zkritizoval premiérův novoroční projev. „Jako bych slyšel husákovštinu, ne elán, ne tvořivost, ne skutečné priority. Slyšíme jen plno řečí a papírové plány a pětiletky,” prohlásil Fiala.

Vzápětí parodoval Babiše, který občas používá svoji rodnou slovenštinu. „Z vedení státu zaznívá podivný jazyk, jak je všechno vynikajúcno,” řekl Fiala.

Fiala si rýpl do Babišova plánu investic. „Ani ten Harry Potter s kouzelnou hůlkou, ve kterého by se rád projevil náš pan premiér, by si s takovým plánem nevěděl rady, možná by si s tím věděla rady jiná postava, Baron Prášil,” vtipkoval Fiala a rozesmál delegáty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala hovoří při projevu na kongresu strany

Narážel znovu na novoroční projev premiéra, který prohlásil, že kdyby měl kouzelnou hůlku jako Harry Potter, plán investic by ihned proměnil ve skutečnost.

Zmenšíme stát, slibuje Fiala

Vláda podle Fialy nedělá nic pro aktivní lidi a pro živnostníky. Pokud se ODS vrátí do vlády, sníží podle něj byrokracii a zruší EET. „Pracujte, bohatněte, starejte se o rodiny. To je jediné, co stát může vyžadovat. Nabízíme reformu státu, budeme prostě škrtat zákony, zmenšíme stát,” hřímal Fiala.

Slíbil, že ODS zruší superhrubou mzdu. K tomu se zavázala i menšinová vláda ANO a ČSSD, zatím se ale nedokáže shodnout. „Když jsem premiérovi veřejně nabídl, abychom zrušili superhrubou mzdu, tak se rozčílil a dělá, že mě neslyší. Můžete se spolehnout, ODS ve vládě daně konečně zjednoduší a sníží,” uvedl Fiala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr fFala na kongresu ODS

Delegátům řekl, že jako předseda dvakrát objede celou republiku. „Budeme mluvit s lidmi přímo a získáme mnohem víc voličů,” plánuje Fiala.

ODS kritizuje Babiše, ale spolupráci nevylučuje

Kongres začal o půl jedenácté dopoledne a trvá jen jeden den. Kromě delegátů, kteří vedení volí, mají na kongres přístup i všichni členové ODS. Strana očekává přes 500 delegátů a víc než 1000 účastníků.

Pozici první místopředsedkyně bude obhajovat Alexandra Udženija. I ta Novinkám dříve řekla, že ODS by se měla vrátit do vlády a zapomenout na některé osobní animozity. Mířila tím na to, že ODS by měla rozpoutat diskuzi o případné spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše.

Udženija: ODS by se měla vrátit do vlády

Domácí

Fiala ve zprávě straníkům napsal: „Jsme poučeni z minulosti a po příštích volbách do Sněmovny jsme připraveni vrátit se do vlády, stejně tak jsme připraveni vrátit České republice silnou roli v evropské politice.“

Strana si bude volit také řadové místopředsedy. Nominace dostali dosavadní místopředsedové - šéf senátorského klubu Miloš Vystrčil a poslanci Martin Baxa a Martin Kupka. Europoslanec Evžen Tošenovský post místopředsedy obhajovat nebude.

Nominace dostal také europoslanec Alexandr Vondra, poslankyně Miroslava Němcová, poslanec Jan Skopeček a šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám