Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Za co přesně utrácí obrana stovky miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda plánuje nákupy vojenské techniky za stovky miliard. Patří k nim například bojové letouny F-35, pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) nebo bojové vrtulníky. Přinášíme výběr velkých armádních zakázek z poslední doby.

Foto: Lockheed Martin

Nová stíhačka F-35

Článek

Jaké nákupy armáda plánuje:

  • Bojové letouny F-35 Lightning - vyšší desítky miliard korun - Vláda dnes rozhodla, že ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o pořízení letouny F-35 Lightning.  Ministerstvo obrany chce pořídit 24 letadel, dosud má armáda 14 stíhacích strojů. Americké letouny v armádě nahradí švédské gripeny. Na jejich využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027, využít poté může dvouletou opci. Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie. 
  • Pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) - asi 52 miliard korun - Armáda chce koupit 210 bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo obrany (MO) předpokládá, že za ně zaplatí až 52 miliard korun. S nabídkou na účast v tendru oslovilo čtyři firmy. MO tendr nakonec zrušilo a vláda ve středu rozhodla, že ministerstvo nově osloví přímo švédského výrobce stroje CV90 BAE Systems.
  • Víceúčelové a bojové vrtulníky - 17,6 miliardy korun - MO v listopadu 2019 definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH). Smlouvu podepsal ministr Lubomír Metnar v USA v prosinci 2019. ČR získá osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by měla česká armáda dostat v roce 2023. Zakázka umožňuje i zapojení českého obranného průmyslu z více než 30 procent

Černochová podepsala memorandum na vojenské logistické centrum v Mošnově

Domácí
  • Protiletadlový raketový systém SPYDER - 13,7 miliardy korun - MO v září 2020 oznámilo, že chce koupit protiletadlový raketový systém přímo od izraelské vlády.  Systém, který je určen pro obranu vzdušného prostoru, ve výzbroji nahradí přes 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské konstrukce a výroby. 
  • Děla - 8,5 miliardy korun - Ministr Metnar loni v září oznámil, že nová děla, 52 samohybných houfnic CAESAR, ministerstvo obrany koupí od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH; ministerstvo uzavřelo smlouvu 30. září. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny. Houfnice CAESAR ve výzbroji české armády nahradí děla DANA, jež neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají. 
  • Obrněná vozidla Titus - přes šest miliard korun - MO v červnu 2019 podepsalo smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard se společností Eldis Pardubice. Vozy by měla armáda dostat v letech 2022 a 2023, kabinet schválil zakázku v červenci 2017. Armáda má dostat 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 kolových obrněných vozidel MKPP (místo koordinace palebné podpory) včetně logistického zabezpečení a školení. Titus je nové obrněné vozidlo 6×6. 
  • Lehká obrněná vozidla - přes pět miliard korun - V srpnu 2018 obrana podepsala smlouvu se státním podnikem Vojenský výzkumný ústav, na jejímž základě by měla firma dodat armádě 80 speciálních chemických obrněných vozů na podvozku Iveco za více než pět miliard korun. Vozidla jsou určena pro chemické specialisty. 
  • Mobilní 3D radiolokátory - 3,5 miliardy korun - MO a zástupci izraelské vládní agentury pro vyzbrojování počátkem prosince 2019 podepsali dlouho připravovanou smlouvu na nákup mobilních 3D radiolokátorů MADR. MO z Izraele kupuje osm radiolokátorů MADR za 3,5 miliardy korun. Letos v únoru česká armáda oznámila, že dostala první soupravu radiolokátoru s tím, že většinu souprav dostanou vojáci letos. 

Konec gripenů. Vláda chce americké stíhačky F-35

Domácí
  • Útočné pušky a pistole - 3,5 miliardy korun - MO předloni v dubnu uzavřelo rámcovou smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup až 39 000 ručních zbraní. Od české společnosti si armáda pořídí útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety s tím, že za zbraně zaplatí až 2,35 miliardy korun. MO letos uzavřelo dodatek rámcové smlouvy na nákup ručních zbraní od České zbrojovky za 1,18 miliardy korun. Jde o reakci na vývoj na Ukrajině a zhoršující se bezpečnostní situaci. V rámci dodatku obrana pořídí v řádu tisíců především další útočné pušky CZ BREN 2 a pistole CZ P-10 C. 
  • Servis bojových vozidel Pandur - 2,39 miliardy korun s DPH - MO v září 2020 podepsalo rámcovou smlouvu na servis bojových vozidel Pandur na příští čtyři roky. Komplexní servisní podporu bude mít i nadále na starosti kopřivnická firma Tatra Defence Vehicle. Dosavadní smlouva vypršela na konci dubna 2020. 
  • Letouny CASA - 2,3 miliardy korun - Zástupci MO loni v červenci ve Španělsku převzali druhý stroj CASA C-295MW. První z dvojice nových letounů v Praze přistál v květnu. Ministerstvo za ně zaplatí celkem 2,3 miliardy korun s DPH. V armádě doplní čtyři stroje pořízené v roce 2010. 
  • Neprůstřelné vesty - až 1,67 miliardy korun - MO podepsalo loni v květnu rámcovou smlouvu s českou firmou STV Group na pořízení až téměř 47.000 neprůstřelných vest za 1,67 miliardy korun. Společnost by měla vojákům vesty dodávat do roku 2025. STV Group ministerstvo vybralo na základě výběrového řízení. Loni v červnu MO oznámilo, že vesty nesplnily vojskové zkoušky české armády a MO řeší další postup.
  • Pasivní sledovací systémy DPET - 1,5 miliardy korun včetně DPH - MO uzavřelo smlouvu na nákup dvou kompletů pasivních sledovacích systémů DPET, jejichž základem jsou radiolokátory Věra NG, v lednu 2020. 
  • Terénní vozidla Toyota Hilux - 1,07 miliardy korun MO uzavřelo smlouvu s českou firmou Glomex MS na dodávku až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux. Pokud se vojáci rozhodnou odebrat všechna vozidla, zaplatí za ně 1,07 miliardy korun. Vozy kategorie pick-up nahradí letité stroje UAZ 463 a Land Rover Defender. Rámcová smlouva má platnost do roku 2024. Loni v říjnu armáda oznámila, že od dodavatele převzala dosud 280 nových vozů a do konce roku jich bude dohromady 501. Letos plánuje odebrat asi 400 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám