Hlavní obsah

Konec gripenů. Vláda chce americké stíhačky F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda by měla být v budoucnu vyzbrojena americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Pozemní vojska by měla být posílena o švédská bojová vozidla pěchoty CV-90 BAE Systems. Rozhodnutí vlády ve středu oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Profimedia.cz

F-35 Lightning

Článek

„Rozhodli jsme o tom, že budou zahájena jednání s americkými partnery o pořízení nadzvukových víceúčelových letadel páté generace F-35,“ uvedl Fiala.

„A rozhodli jsme také o tom, že budou zahájena jednání se Švédskem o pořízení bojových vozidel pěchoty,“ doplnil premiér.

ČR si doposud ze Švédska pronajímá 12 stíhacích letounů Gripen C/D v jednomístné verzi a dva ve verzi dvoumístné. Nasazeni s nimi několikrát byli i při ochraně vzdušného prostoru spojenců na Islandu a v Pobaltí. Pronájem skončí v roce 2027 a může být o dva roky prodloužen.

Nabídka Švédska: Česko si bude moci nechat zdarma pronajaté gripeny

Domácí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) již dříve avizovala, že chce vládě předložit vojenské doporučení armády, jak by mělo Česko v budoucnu ohledně nadzvukového letectva pokračovat. Vojáci podle ní "zmapovali terén" a předložili záležitost k politickému rozhodnutí.

Již dříve se spekulovalo právě o amerických strojích F-35 Lightning. Počet českých stíhacích letounů by se také mohl zvýšit z nynějších 14 na 24. Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie.

„Modernizaci naší armády už nemůžeme odkládat ani o den,“ uvedla nyní Černochová.

Nejmoderněnjší letouny 

F-35 Lightning II bývá označován za nejmodernější sériově vyráběný stíhací letoun s potenciálem životnosti 30 až 40 let. Jde o letoun s technologií stealth, která má za cíl maximálně omezit jeho zjistitelnost radarem.

Odborníci oceňují jeho přístrojové vybavení, díky kterému získává přehled o dění na bojišti a může komunikovat a spolupracovat se spřátelenou technikou.

Expert: Nové stíhačky? Česko má větší problém, proti raketám „jsme v háji“

Domácí

Nevýhodou jsou například oproti gripenům vysoké náklady na provoz. Gripeny v české armádě létají od roku 2005, Česko si je od Švédska pronajímá. Rozhodování o nových stíhacích letounech tehdy doprovázela podezření na korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám