Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaké změny v opatřeních vláda schválila nebo chystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu oznámila úpravy v koronavirových opařeních. Týkají se očkování, testování či pomoci firmám. Novinky přinášejí hlavní schválené či chystané změny přehledně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tisková konference po zasedání vlády

Článek

Posilující dávka pro všechny dospělé

  • Od 4. ledna se budou moci po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covidu-19 přeočkovat všichni starší 18 let.
  • Dosud platí možnost přeočkování třetí dávkou po pěti měsících pro osoby starší 30 let.

Vlna omikronu vyvrcholí koncem ledna, míní Válek. Třetí dávka se otevře všem dospělým

Domácí

Přerušení Antiviru B

  • Od 1. ledna se pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, stát doplatí podporu za listopad a prosinec. Vláda bude vyhodnocovat, zda v současné situaci jde o efektivní nástroj pomoci.
  • Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun.

Vláda pozastaví program Antivirus B

Ekonomika

Plán testování ve firmách

  • Vláda chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Ideálně vždy po třech dnech. Návrh má projednat ještě tripartita.
  • V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden. 

Testovat všechny zaměstnance bez výjimky dvakrát týdně, plánuje vláda

Domácí

Zkrácení karantény?

  • Ministerstvo zdravotnictví zvažuje možnost zkrácení izolace a karantény. Podle předběžných dat by mohla být u omikronu kratší doba do objevení příznaků, a tím pádem by se mohla zkrátit karanténa.
  • Zatím jsou připravené tři varianty zkrácení a jeho podmínek. Ve čtvrtek se sejde ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se zástupci odborného týmu, který dostal za úkol možnosti připravit.
  • Upřesnit by se mohla i doba, po kterou by člověk neměl být očkovaný po prodělání nemoci. Příští týden by to měla projednat vláda a ministerstvo vydá nová opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám