Hlavní obsah

Testovat všechny zaměstnance bez výjimky dvakrát týdně, plánuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet Petra Fialy chce, aby se od 17. ledna ve firmách testovali všichni zaměstnanci, tedy i ti, kteří jsou očkovaní a dostali i posilující dávku vakcíny. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby se testovalo dvakrát týdně, ideálně vždy po třech dnech. Návrh musí ještě projednat tripartita a zástupci zdravotních pojišťoven, poté by ho schválili ministři.

Testovat všechny zaměstnance bez výjimky dvakrát týdně, plánuje vládaVideo: ČTK

 
Článek

Testování souvisí s rizikem, které představuje varianta koronaviru omikron. Válek předpokládá, že omikronová vlna nákazy bude v Česku vrcholit poslední týden lednu a první týden v únoru.

Podle modelu testování, který ministr prosazuje, by to znamenalo u každého zaměstnance osm testů v lednu a šest testů v únoru.

Šéf WHO: Světu hrozí koronavirová vlna cunami

Zahraniční

V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Nové opatření by se podle Válka nevztahovalo na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Proplácení musí ještě schválit správní rada pojišťoven. Válek s řediteli podle svých slov už jednal a tvrdí, že s návrhem souhlasí.

Vláda pozastaví program Antivirus B

Ekonomika

Firmy budou moci podávat žádosti 1. ledna, a to i za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Platbu by měly získat do měsíce a půl, kratší interval není možný.

Ve čtvrtek by měl Válek jednat s experty ohledně případného zkrácení izolace, karantény a lhůty pro očkování po prodělání nemoci, příští týden to projedná vláda a ministerstvo vydá nová opatření.

Výhody i nevýhody  

Reakce od zástupců podnikatelů na plán testování zatím nejsou jednoznačné. „Má-li se preventivně testovat přítomnost viru v těle, pak tato povinnost má být ukládána zaměstnanci, nikoliv zaměstnavateli. Zaměstnavatel má vytvářet zdravé pracovní prostředí, nemá testování organizovat. Zaměstnavatelé jsou ochotni výsledky testů kontrolovat," řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza vnímá zavedení povinného testování jako dobrý krok, díky kterému by se mohlo podařit nalézt nemocné lidi bez příznaků. Některé firmy podle něj plánují zavést podobný systém, který navrhuje vláda, už od 3. ledna.

„Pevně také doufáme, že pan ministr Válek prosadí navýšení kapacit PCR testů, aby zaměstnanci zejména v malých městech nemuseli na potvrzení nemoci čekat několik dní. A jsme rádi, že pan ministr přemýšlí o úpravách pravidel karantény,“ uvedl Prouza.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Testování dvakrát týdně bude podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje pro firmy výzva, hlavně pro ty velké. Stát by měl podle něj podnikům testy co nejrychleji proplácet.

„Klíčová věc, kterou musíme s vládou vyřešit, je karanténa. Nemůžeme si dovolit, aby byli lidé vyřazení z práce jen proto, že nebudou rychle dostupné kapacity ověřujících PCR testů. Vláda by měla reagovat také na dostupné informace o kratší délce infekčnosti omikronu a podle toho karanténu zkrátit,“ řekl.

Zástupci zaměstnavatelských svazů ale upozornili, že k detailnímu vyhodnocení nového režimu testování bude nutné mít k dispozici konečnou verzi opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám