Hlavní obsah

Před zkouškami na gymnázium se zapotili i rodiče

Právo, Ludmila Žlábková

O tom, že jedenáctiletá Maruška z Jaroměře chce jít na víceleté gymnázium, se její rodiče dozvěděli až od učitelky během on-line rodičovské schůzky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Článek

„Postavila nás před hotovou věc. Vše si zařídila sama,“ přiznává maminka Adéla Cicáková, které by nevadilo, kdyby dcera dochodila základku až do deváté třídy.

„Ale určitě jí nebráníme a snažíme se pomoci s přípravou,“ dodala paní Cicáková. Jí i jejímu manželovi Tomášovi tak bylo jasné, že v době distanční výuky musí částečně nahradit učitele.

Na středních školách začalo období přijímaček

Věda a školy

„Spojili jsme síly s další rodinou. Já doučuji matematiku a maminka spolužačky Janičky zase český jazyk,“ řekl Tomáš Cicák. Společná výuka je navíc motivuje.

„Dobře se doplňují. Kdyby dělaly přijímačky společně, neměly by konkurenci. Jedna rychle násobí, dělí, druhá najde řešení slovních úloh. Pak ale snadno chybuje ve výpočtu,“ ohodnotil výkony dívek tatínek Tomáš. Jako programátor s matematikou na úrovni základky problém nemá.

Pomohli i kantoři

„I když taky jsem jednou narazil. Úlohu jsem vypočítal, ale nedokázal jsem to holkám vysvětlit bez použití učiva, které ještě nemohou znát. Určitě jsem ale rád, že se s nimi nemusím doučovat češtinu. To bych musel mít otevřený internet a stále něco dohledávat,“ ohodnotil obtížnost výuky doma Tomáš Cicák.

Děti ve škole děsí velké zkoušení

Domácí

„Ten rok, po který děti nechodily do školy prezenčně, je rozhodně znát. Chybí obyčejné klasické procvičování, drilování. Když jsou na on-line výuce, pozornost tam není taková jako v běžné škole,“ připojila se maminka Janičky Hana Vojtěchová. Ona sama je učitelka, takže má zkušenosti i od svých žáků. A tak ví, jaký problém mají děti třeba s diktáty. Těžké je pro ně i vyhledávání chyb v daném textu.

Deváťáci u přijímaček tvrdě narazili

Věda a školy

„Když nám něco nešlo, učitelé poohnuli učební plány a víc to s námi probírali. Upozornili i na něco, co by se mohlo při přijímačkách hodit, nabízeli i osobní konzultace. V tom to mají holky teď složitější,“ zavzpomínal Maruščin starší bratr Jan.

Až se dnes obě dívky vypraví na jaroměřské gymnázium, bude to pro ně první velká zkouška v životě. „Dělaly jsme už přijímačky na základní uměleckou školu, ale to se nedá srovnat,“ připomněla Janička a přiznala, že má ze zkoušky trému.

„Já mám obavu, že se to nedá stihnout. Hlavně český jazyk. Je tam víc otázek a málo času,“ připojila se Maruška. Z jejich třídy se na víceleté gymnázium hlásí pět dětí z 27. Jak budou úspěšné, se už brzy ukáže.

Kvůli covidu přišli učni o většinu praxe, někteří sami chtějí opakovat ročník

Domácí

Přijímačky na víceleté střední školy se v celé republice konají ve středu a čtvrtek, zkoušky na čtyřleté obory mají deváťáci už za sebou v pondělí a úterý.

„Rád bych všem učitelům a učitelkám ze základní školy Na Ostrově v Jaroměři poděkoval za jejich práci v této bláznivé době. Za jejich přístup k našim dětem během distanční výuky. Myslím, že jsme všichni museli spoustu věcí přehodnotit a přizpůsobit se, a já smekám, jak se s tím popasovali,“ dodal Tomáš Cicák.

Reklama

Výběr článků

Načítám