Hlavní obsah

Pražská ODS se brání kritice: Džbán musel do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf klubu pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček se tento týden ohradil proti tvrzením lídra Prahy sobě Jana Čižinského o podivných okolnostech prodeje oblíbeného koupaliště Džbán v roce 2012.

Foto: Petr Janiš, Právo

Koupaliště Džbán letos v lednu. Celé okolí Džbánu je součástí přírodního parku Šárka-Lysolaje.

Článek

Čižinský poukázal na memorandum o bezúplatném převodu státního majetku na město, Džbán však ministerstvo financí dražilo. Pod memorandem jsou podepsáni současní pražští politici ODS. Cenný přírodní areál, pozemky okolo vodní nádrže, připadly firmě s jasnými vazbami na ODS. Zajíček, který byl v té době náměstkem ministra financí, tvrdí, že jinak se u Džbánu postupovat nedalo.

Memorandum se podle Zajíčka netýkalo Džbánu, ale majetku u Kunratického potoka, a u Džbánu hlavní město dostalo vodní plochu, nikoli okolní pozemky. Ministerstvo financí podle Zajíčka zamítlo žádost likvidátora Jiřího Kunta o souhlas s bezúplatným převodem na Prahu v roce 2005 s odůvodněním, že pozemky nemají vodohospodářský charakter.

Pražští zastupitelé zamítli výstavbu u Džbánu

Domácí

„Likvidátor tak neměl jinou zákonnou možnost než majetek prodat ve veřejné dražbě. Žádný ministr financí nebo jeho náměstek nemohl v tomto směru porušovat zákony nebo stanovená pravidla, a to ani tehdy, kdy by si to Jan Čižinský přál,“ uvedl ve středu Zajíček.

Praha sobě chce, aby se deset let staré převody majetku prošetřily. „Jsme zvědavi na dokumenty, které ODS předloží k tomu, že pozemky nebylo možno bezúplatně převést na město. A pokud tomu tak skutečně bylo, a město pod vedením ODS celou věc intenzivně řešilo, jak ODS naznačuje, pak je velmi zvláštní, že si nakonec nechalo pozemky utéct mezi prsty,“ reagoval Čižinský.

Developeři hrozí zavřením Džbánu, pokud jim magistrát neustoupí

Domácí

Dražba asi 180 tisíc metrů čtverečních u Džbánu nebyla podle Čižinského zveřejněna na úřední desce Prahy 6, konala se těsně před Vánoci. „Pozemky koupila firma registrovaná v daňovém ráji a tajila své majitele až do chvíle, kdy je odhalili investigativní novináři v Paradise Papers, a fakt, že to jsou lidé těsně spojení s ODS, včetně člověka, který panu Topolánkovi zařizoval nechvalně známý výlet do Toskánska, jasně říká, v čem je problém. Džbán je prostě takové Čapí hnízdo pražské ODS,“ dodal Čižinský.

Zajíček považuje Čižinského vyjádření za účelové konstrukce. Kdyby se při prodeji Džbánu postupovalo podle Zajíčka jinak, tehdy odpovědní by se ocitli v nejistém právním postavení. „Už proto, že by se u nich mohlo jednat o porušení povinností při správě cizího majetku s veškerou odpovědností, která by s tím byla spojena,“ dodal Zajíček. Výstavbu v lokalitě ve čtvrtek odmítlo pražské zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám