Hlavní obsah

Praktici teď dostanou méně vakcín Moderna, než Babiš slíbil

Ačkoliv měli praktičtí lékaři přislíbeno, že tento týden dostanou k dispozici téměř 50 000 očkovacích dávek vakcíny Moderna, realita je podle Sdružení praktických lékařů (SPL) jiná. Do ordinací podle něj zamíří pouze 37 000 dávek, neboť více vakcíny je potřeba na podání druhé dávky v očkovacích centrech. Ve čtvrtek to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací látka od Moderny

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden přislíbil, že v květnu a červnu dostanou praktici všechnu Modernu, přijít jí má 454 000 dávek. Tento týden přijde 70 000 dávek.

Podle Šonky teď vakcínu od Johnson & Johnson má jen 384 ordinací a Modernu 188 ordinací. Celkově jich zájem očkovat mělo přes 3600.

„Distributor si rovnou polovinu rezervuje na druhou dávku,” uvedl. Původně bylo tento týden slíbeno 50 000 dávek Moderny do ordinací a 20 000 do očkovacích center.

Další komplikace pro praktiky

Šonka také uvedl, že ve čtvrtek zasedá výbor České vakcinologické společnosti, který má navrhnout věkové omezení pro podávání vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. U AstraZeneky to podle Šonky problém nebude, protože jí do Česka přichází málo a v květnu a červnu dodávky padnou hlavně na druhé dávky. Vakcíny Johnson & Johnson má ale v květnu a červnu přijít do Česka velké množství.

V neděli o půlnoci se otevře registrace k očkování pro skupinu 40+

Domácí

„Omezením věku se skupina výrazně zúží. Je zcela evidentní, že pokud chceme očkování udržet v ordinacích praktických lékařů, tak musíme do ordinací dostat i vakcínu Pfizer,” dodal Šonka. Není podle něj reálné, aby centra byla v provozu i příští rok pro přeočkování. To by mohlo umožnit rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), že tuto vakcínu je možno skladovat i v běžné ledničce až měsíc.

Dosud bylo právě skladování vakcíny Pfizer/BioNTech v hluboce zmrazeném stavu a její velká balení 950 dávek najednou největší komplikací očkování v ordinacích. Podle Šonky ale ministerstvo nyní i tam, kde by vakcíny bylo dost, její předání do ordinací zakázalo.

„Nerozumím tomu, když se někde nabízí kapacita, nemocnice má volnou vakcínu a nemá s tím problémy ani kraj, proč by to mělo ministerstvo blokovat,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám