Hlavní obsah

Praha volá po autonomii při očkování

Právo, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení Prahy kritizuje nejasnosti kolem státem chystaného rezervačního systému pro očkování a volá také po tom, aby mělo jako koordinátor očkování na svém území větší autonomii. Všechna očkovací místa v metropoli totiž zřizuje stát. O záležitosti by mělo vedení města jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Kontrola ampulek s vakcínou od Sinovaku

Článek

„Opravdu se zdá, že nám chce koordinovat očkování v Praze přímo Andrej Babiš,“ poznamenala pražská radní Milena Johnová (Praha sobě), která se v pondělí účastnila jednání hejtmanů s premiérem a ministrem zdravotnictví Janem Blatný (za ANO).

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) již dříve kritizoval to, že krajští koordinátoři podle něj nemají dostatečné pravomoci závazně určovat kde, kdo a kdy se bude očkovat.

Johnová po pondělním jednání uvedla, že premiér vedení města nabídl ohledně koordinace očkování v metropoli zvláštní schůzku. „Pakliže náš koordinátor nemá mít tu autonomii, pak si myslím, že by ani neměl být nazýván koordinátorem, ale třeba administrátorem nebo informátorem," poznamenala Johnová.

Do konce týdne naočkovaní senioři v domovech

Primátor Hřib také poukázal na nejasnosti kolem státem chystaného rezervačního systému pro očkování, který by měl začít fungovat od pátku 15. ledna. „Stále nevíme, kdy se bude moci naočkovat první člověk přes centrální rezervační systém,“ řekl Hřib.

Město prý také přepokládalo, že k vakcínám dostane jehly i stříkačky, ale před Vánocemi bylo stanoveno, že tento materiál mají zajistit poskytovatelé služeb.

„Když všichni najednou v celé Evropě začnou nakupovat komplementární materiál, je potom problém to na trhu sehnat,“ poznamenal Hřib.

Vakcína má mezi prvními mířit ke zdravotníkům a seniorům. Johnová však upozornila, že problém může představovat menší počet vakcín, než kolik lidí tvoří nejpotřebnější skupinu k vakcinaci.

V minulém týdnu začalo očkování v pražských domovech pro seniory. Podle radní Johnové se očkování týká asi 4000 klientů. „Do konce týdne bychom chtěli, aby všechna kolektivní zařízení pro seniory byla očkována,“ řekla Johnová.

Pak by měli přijít lidé v domácím prostředí nad 80 let věku, kterých v Praze žije asi 60 tisíc. Johnová se na pondělní schůzce ptala, zda rezervační systém upřednostní seniory nad 80 let, potvrzeno jí to ale prý nebylo. „Ale bylo jasně řečeno, že kdo se do systému přihlásí, dostane termín,“ uvedla Johnová.

Mobilní tým v Praze začal očkovat, zájem má 80 procent seniorů

Koronavirus

Očkovacími místy v Praze by mohla být také Nemocnice Na Františku a Státní zdravotní ústav. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (Spojené síly, STAN) působilo absurdně, když se 400 zdravotníků z Františku mělo očkovat na Bulovce.

„Nemocnice Na Františku může očkovat 100 až 200 lidí denně,“ řekl Hlubuček, který apeloval na to, aby do první vlny očkovaných byli zařazení také hasiči a strážníci.

Až do Česka dorazí vakcína Moderna, město by ji podle Hřiba chtělo používat ve svém plánovaném očkovacím centru v Městské poliklinice ve Spálené ulici.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám