Hlavní obsah

Čína zrušila turné dalším českým hudebníkům. Vadí jí slovo Praha v názvu

Další umělecký soubor, který mířil do Číny, doplatil na skutečnost, že má ve svém názvu slovo Praha. Čínská strana podle informací České televize zrušila domluvené turné souboru Guarneri Trio Prague. Důvodem může být skutečnost, že rada města pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce ze sesterské smlouvy s Pekingem odstranit bod hovořící o tom, že Praha uznává jednotnou Čínu. Podobně jako Guarneri Trio Prague doplatili na svůj název i další hudebníci.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeňek Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP09)

Článek

Zamítnutí čínského turné potvrdil klavírista souboru Guarneri Trio Prague Ivan Klánský, který je zároveň děkanem Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění (HAMU). „Dozvěděli jsme se to z mailové korespondence s naším agentem, který nám to turné připravoval. Napsal nám, že jak jistě víme, je v Číně problém s jménem Praha, a že tudíž nám to turné bylo zamítnuto,” řekl Klánský ČT.

Soubor Guarneri Trio Prague vznikl v roce 1986. Trio tvoří houslista Čeněk Pavlík, violoncellista Marek Jerie a klavírista Ivan Klánský.

Kvůli zákazu čínských úřadů na turné do Číny nepojede ani přední český smyčcový soubor Pražákovo kvarteto. Přestože má soubor podepsanou smlouvu a v zemi už vystupoval, plánované koncerty čínský partner zrušil s odkazem na tamní úřady. Člen kvarteta Josef Klusoň si to vysvětluje tím, že čínským komunistům vadí kladný postoj pražského magistrátu k Tchaj-wanu a Tibetu.

Do Číny, kde měl vystupovat během letošního října, neodjede ani Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Čínská strana nedala české agentuře, která měla celou akci organizovat, příslušná povolení.

Odloženo na neurčito bylo z čínské strany také turné PKF - Prague Philharmonia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám