Hlavní obsah

Požárem poničený panelák v Bohumíně se podařilo napojit na elektřinu

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

To, co se ještě před pár dny zdálo jako nemožné, se nakonec podařilo. Panelový dům v Bohumíně na Karvinsku, kde před týdnem při žhářském útoku zahynulo 11 lidí, je napojený na elektřinu. Voda a plyn byly zapojeny už v týdnu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V ohněm a vodou poškozeném panelovém domě již funguje plyn, voda i elektřina.

Článek

„Ještě hodinu před páteční půlnocí pracovali revizní technici a specialisté na tom, aby v panelovém domě na ulici Nerudově spustili elektřinu. Nakonec se jim to podařilo a v noci tedy napojili i poslední z třinácti pater věžáku,“ sdělila bohumínská mluvčí Lucie Balcarová.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Při tragédii v panelovém domě zemřelo celkem 11 lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pieta před domem, v němž došlo k požáru

Dodala, že technici se snažili udělat pro nájemníky, které tragédie silně zasáhla, maximum v rekordně krátkém čase.

„Použili standardní i provizorní řešení. Omezení, která mohla trvat možná až dva týdny, zkrátili na pouhých několik dnů. Zejména rozvody a elektroměry v nejvyšších, a tudíž nejvíc zasažených patrech domu, byly problém,“ upozornila Balcarová.

V paneláku už teče voda, s elektřinou bude problém

Domácí

V činžáku tak nyní plně funguje voda, plyn i elektřina, jezdí jeden z výtahů. Druhý výtah je poškozený a musí být opraven. S nájemníky je v úzkém kontaktu bytová technička paneláku, která spolu s radničním krizovým týmem koordinuje sanační práce.

Požár bytu v Bohumíně pohledem hasičůVideo: HZS Moravskoslezského kraje

Podle bohumínského místostarosty Igora Bruzla (ČSSD) by už v pondělí mohlo město znát výši škody, kterou oheň a jeho likvidace na domě způsobily. Odhaduje se, že škoda bude v řádech několika milionů korun.

„S odstraňováním následků požáru v bytech, například s vynášením zničených věcí ven do kontejneru, nájemníkům pomohou dobrovolní hasiči. Pomoc přislíbili i dobrovolníci z neziskových organizací. Pomoc si nájemníci mohou domluvit na krizové lince 731 531 731,“ upozornil místostarosta.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nájemníci postupně začínají s úklidem.

V poškozeném paneláku nyní pomáhají i vysoušeče z Šumvaldu na Olomoucku. Ty původně Šumvaldu zapůjčilo město Bohumín po tamních povodních. Kromě vysoušečů zaslala šumvaldská radnice té bohumínské i materiální pomoc.

„Darované dezinfekční a úklidové prostředky jsme ihned věnovali nájemníkům z nejvíce zasažených bytů vyhořelého činžáku,“ upřesnil Bruzl.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Policisté přivádějí k jednání u okresního soudu v Karviné muže (uprostřed), kterého policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení v souvislosti s požárem panelového domu v Bohumíně.

Radnice nyní řeší i to, že zhruba desetina nájemníků se již do panelového domu, kde se odehrála tak strašná tragédie, nechce vrátit. Město jim nabídlo byty jinde. V pondělí navíc bude vedení Bohumína schvalovat to, že bude nájemníkům v tomto domě odpuštěn nájem.

Hasičský expert o zásahu v Bohumíně: Šance na přežití byla nepatrná

Domácí

Veřejnost může rodinám obětí a zraněným pomoci tak, že pošle finanční dar do veřejné sbírky, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj. V sobotu se na účtu číslo 868686/2700 sešlo už více než 424 tisíc korun. Přispívat lidé mohou až do 15. září. Samotný kraj přispěje za každou oběť 100 tisíc korun a za každého zraněného 50 tisíc korun.

Žhář z Bohumína je stíhán i za červnový incident s pistolí

Domácí

Tragický požár v sobotu 8. srpna úmyslně založil čtyřiapadesátiletý muž. Řešil tak rodinné spory. Byl obviněn z vraždy, hrozí mu až doživotí. Je ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám