Hlavní obsah

Někteří obyvatelé se už do domu v Bohumíně nechtějí vrátit

Právo, Denisa Doležalová
Bohumín

Někteří obyvatelé panelového domu v Bohumíně na Karvinsku, kde v sobotu při žhářském útoku zahynulo 11 lidí, se nechtějí zpět vrátit do svých bytů. Jde o lidi, kteří tragédii viděli na vlastní oči, a o rodinu, která při požáru přišla o své blízké. Bohumínská radnice jim zajistí náhradní bydlení v jiné části města.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Spousta nájemníků netrpělivě čeká, až se v domě zprovozní voda a elektřina, aby se mohli vrátit.

Článek

„Jedna paní už nás kontaktovala, že se nechce do domu už vracet. Důvodem je to, že viděla na vlastní oči tu tragédii. Nechce zde už bydlet. Mimořádně jsme jí proto přidělili byt v jiném domě v Bohumíně. Už si začala domlouvat služby a bude se tam stěhovat z tohoto domu,“ sdělil bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Všude zápach spáleniny, dům je po požáru bez elektřiny i teplé vody

Krimi

Dodal, že na město se obrátila také další rodina, která se do postiženého paneláku už nechce vrátit. „Jde o rodinu, která je s tou tragédií spojena. Dotkla se jí. S nimi to budeme řešit příští týden,“ upřesnil místostarosta. Podle něj je však spousta nájemníků, kteří netrpělivě čekají, až se v domě zprovozní voda a elektřina, aby se mohli vrátit. Třetina z nich už ve svých bytech je, ale třeba tam jen přespávají a přes den se snaží uklízet.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nájemníci postupně začínají s úklidem. Stále jim ale chybí voda, elektřina a plyn. V úterý byty obchází revizní technici a začaly sanační práce na poničeném panelovém domě.

Město předpokládá, že by v panelovém domě mohla pitná voda téct už v úterý a elektřina by mohla být zapojena ve středu. To by obyvatelé domu uvítali, hlavně ti z vyšších pater. „Zatím se moc uklízet nedá – bez vody a elektřiny. Aspoň tady zametám chodbu a větrám, přespáváme u tchyně. Taky se nedají ty věci vyhazovat bez výtahu. Si to představte, chodit v tom vedru pořád nahoru a dolů do 11. patra,“ svěřil se Právu pan Petr, který má třípokojový byt v patře, kde se tragédie stala.

Je namístě uvažovat o výjimečném trestu, říká o požáru v Bohumíně žalobce

Krimi

„Dnes začínají práce revizních techniků elektřiny a plynu, kteří budou procházet jednotlivé byty. Se zapojením plynu to bude složitější,“ upozornil Bruzl. Podle jeho kolegy z radnice, místostarosty Lumíra Macury (ČSSD) v úterý v domě začnou i sanační práce, které zajistí specializovaná firma, která se zaměřuje na objekty zasažené požárem.  „Ve středu dorazí i technici z pojišťovny, protože dům je v majetku města a je pojištěný,“ podotkla Macura.

Požár bytu v Bohumíně pohledem hasičů.Video: HZS Moravskoslezského kraje

Několikamilionové škody

Místostarosta Bruzl ještě upozornil, že zatím se radnici nepodařilo spojit s asi 10 procenty nájemníků. „Věřím, že se to dnes povede. Pět bytů bude dlouhodobě neobyvatelných. Největší problém je s byty ve dvou patrech pod shořelým bytem, tedy v 10. a 9. patře. Ty jsou totálně propláchnuté vodou z hašení požáru. Sousední byty v 11. patře tak zničené nejsou, nicméně je tam zápach a saze, nejsou ale vyhořelé. Bude ale potřeba v nich udělat nové omítky. Jsou obtížně obyvatelné,“ vysvětlil Bruzl.

Policie vyšetřuje rasistický článek o požáru bohumínského paneláku

Krimi

Podle města potrvá celková rekonstrukce panelového domu v Nerudově ulici několik měsíců. Škody jsou odhadovány na několik milionů korun. „Lidem nabízíme pomoc v našem krizovém centru, které je stále v provozu. Finanční pomoc nabízí i náš úřad práce, kde mohou lidé dostat až 57 tisíc korun jako okamžitou pomoc na jeden byt. Rada města bude pak v pondělí řešit i slevy z nájmů v tomto domě,“ shrnul Bruzl.

Reklama

Výběr článků

Načítám