Hlavní obsah

Vláda drží lidi schválně v šachu kvůli povinnému očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči, policisté nebo třeba hygienici stále nevědí, jak to bude od 1. března s povinným očkováním proti covidu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) opakuje, že chce vyhlášku, kterou ještě schválila Babišova vláda a je účinná právě od března, upravit do poloviny února. Zatím od něj zaznělo pouze to, že zruší část týkající se povinného očkování seniorů nad 60 let. Zda nakonec ministr vyjme i některé z vyjmenovaných profesí, zatím neoznámil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Času na rozmyšlenou ale lidem mnoho nezbývá. Pokud chtějí dvoudávkovou vakcínu, musí na první dávku zajít v příštích dnech, jinak to se všemi potřebnými intervaly nemusí do 1. března stihnout.

„Do konce ledna proběhne diskuse na vládě, jaká má být verze té vyhlášky. Do půlky února předložíme vyhlášku novelizovanou, aby byla v jiném znění a reflektovala omikron,“ řekl koncem minulého týdne Válek.

Bez obav ze sankcí

O některých změnách má už jasno, konkrétní ale nebyl. Sankcí se podle ministra lidé obávat nemusí. „Můžu ujistit každého, že v žádném případě se nemusí bát sankcí, které by vyplývaly z této vyhlášky,“ dodal.

Válek: Nikdo se nemusí bát sankcí kvůli vyhlášce o očkování proti covidu

Domácí

Podle znění vyhlášky, kterou schválila minulá vláda, hrozí za nesplnění povinnosti od 1. března pokuta až 10 tisíc korun nebo problémy v práci, v krajním případě i výpověď.

Pro mnoho pracovníků je však čekání na verdikt nové vlády risk a dilema v jednom. K očkování se musí rozhodnout co nejdříve.

Podle dosavadního znění vyhlášky by hrozila sankce těm, kteří nebudou mít po 1. březnu ukončené očkování. V případě dvoudávkových vakcín to znamená obě dávky a 14 dnů po očkování k tomu, aby látka začala působit.

Pondělní demonstrace proti povinnému očkování před ministerstvem zdravotnictví

Válek dostal dotaz na třetí dávku pro mladistvé. Já su z Brna, Josefe, děkuji, odpověděl

Domácí

Zájemci o vakcínu od Moderny měli poslední možnost na první dávku v pondělí. Rozestup mezi dávkami je stanoven po několika úpravách na 28 dnů.

U látky od Pfizeru je odstup mezi dávkami tři týdny. To znamená, že ti, kteří se nechají naočkovat ještě 25. ledna, by měli všechny potřebné intervaly do 1. března stihnout.

Povinnost vakcinace se má podle dosud platného znění vyhlášky týkat zdravotníků, so­ciálních pracovníků a studentů těchto oborů, pokud mají i praktickou výuku. Dále vojáků, zpravodajců, policistů a strážníků, hasičů, včetně těch dobrovolných, a pracovníků hygienických stanic.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Je otázka, zda Válek a vláda vyhoví protestujícím z některých profesí, zejména z bezpečnostních sborů, a tyto skupiny z povinnosti vyjmou.

Řada z těchto skupin má proočkovanost nad 80 procent. Například lékaři, zdravotní sestry nebo vojáci. Ukončené základní očkování má v Česku 6,7 milionu obyvatel (asi 63 procent). Víc než 3,2 milionu z nich už má i posilující dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám