Hlavní obsah

Válek: Nikdo se nemusí bát sankcí kvůli vyhlášce o očkování proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nemusí bát sankcí vyplývajících z vyhlášky kvůli povinnému očkování proti covidu-19. Její platnost vláda zruší, bude upravena. Ministr to řekl v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády.

TK po jednání vlády 14.1.2022Video: ČTK

 
Článek

„Do konce ledna proběhne diskuse na vládě, jaká má být verze té vyhlášky. Do půlky února předložíme tu vyhlášku novelizovanou, aby byla v jiném znění a reflektovala omikron,” uvedl Válek.

Už teď podle něj zhruba ví, jaké změny v ní musí nastat. „A platnost této vyhlášky zrušíme,” dodal.

V březnu či dubnu pak chce představit nový systém, který by nastavil standardizovanou péči a pravidelné očkování proti covidu-19 podobné každoročnímu očkování proti chřipce.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Podle stávajícího znění již platné vyhlášky by museli mít dokončené očkování do konce února lidé nad 60 let a vybrané profese jako zdravotníci, policisté nebo hasiči. Při odstupu 21 dní mezi dávkami vakcíny by první museli dostat nejpozději v prvním únorovém týdnu.

„Můžu ujistit každého, že v žádném případě se nemusí bát sankcí, které by vyplývaly z této vyhlášky,” doplnil ministr. Už dříve uvedl, že nesouhlasí s povinností nařízenou podle věku a pro profese chtěl nechat rozhodnout jejich zástupce.

Válek dostal dotaz na třetí dávku pro mladistvé. Já su z Brna, Josefe, děkuji, odpověděl

Domácí

Podle Válka bude vyhláška reagovat i na nové vakcíny. „Doufám, že po příští vládě podám jasnou informaci na tiskové konferenci, jak se lidé budou moci předregistrovat k očkování tou novou vakcínou,” řekl.

Válek neřekl, o jakou vakcínu jde. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale před svým odchodem avizoval, že v lednu dorazí vakcíny Novavax, jejichž část se vyrábí i v Česku.

V Praze demonstrovali hasiči a policisté proti povinnému očkování

Domácí
Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Reklama

Výběr článků

Načítám