Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky se ruší, schválil Senát

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři po dvouhodinové debatě souhlasili s tím, aby se zrušila povinná maturita z matematiky, kterou měli studenti poprvé skládat v roce 2021. Ti si tak budou moci nadále u zkoušky vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Zákon nyní poputuje na stůl prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Návrh hodlá zrušit plánovanou, nikoli platnou povinnou maturitu z matematiky. Umožňuje tak nadále volit mezi jazykem a matematikou,“ uvedl na plénu ministr školství Robert Plaga (ANO).

Debata o zrušení povinné maturity z matematiky nebo pouze o jejím odložení se vedla celé volební období a maturanti dlouho nevěděli, jestli budou muset v roce 2021 povinnou matematiku skládat, nebo ne. Vláda se nakonec rozhodla ji zrušit, což podpořili v květnu také poslanci.

Povinná maturita z matematiky se ruší

Domácí

„Matematiku si volí stále méně a méně studentů. Navíc nejvíce chybějícími učiteli jsou matematici a fyzikové. Nasazení povinnosti matematiky bez rozdílu tak není správným lékem na to, co chceme,“ odůvodnil ministr Plaga.

Státní zkouška by se také měla omezit jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků by se měly přesunout zpět do škol.

Vystrčil: Gymnastika mozku 

Plagu podpořil v Senátu například místopředseda Senátu Jiří Růžička (bez politické příslušnosti). „(Povinná) Maturita z matematiky by neprospěla nikomu, a to ani výborným, talentovaným žákům. Uškodila by i samotné matematice. Pokud by z ní museli maturovat všichni, musela by se snížit úroveň,” uvedl senátor.

Řada senátorů ale naopak povinnou maturitu hájila. „Matematika je gymnastika mozku. Učí kritickému myšlení a učí poznat, co je a není důležité. Myslím, že je škoda, že ji řadíme mezi předměty, které si u maturity lze pouze vybrat,“ uvedl například šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

Maturitní testy z matematiky i češtiny dopadly o něco hůř než loni

Věda a školy

Povinnou zkoušku z matematiky podpořil i Michael Canov (SLK). „Pokud by byla povinná maturita z matematiky, část studentů by neuspěla. No a co, tak by tu maturitu neměli. Maturita má mít úroveň. To je, jako kdyby se v autoškole odpustily jízdy,” prohlásil na plénu.

Reklama

Výběr článků

Načítám