Hlavní obsah

Posudkový lékař špatně určil datum invalidity, mladá žena dostala půl milionu

Právo, Vladimír Klepáč

Půl milionu korun musela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) doplatit mladé ženě z jižní Moravy za to, že posudkový lékař špatně stanovil datum vzniku její těžké invalidity. Ta má počátek v těžkém poranění hlavy v dětství, kdy ji srazilo auto.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože žena od té doby čelí četným problémům, lékař mylně rozhodl, že invalidita vznikla až v jejích dvaceti letech. Zastání našla až u ombudsmana Stanislava Křečka.

S žádostí o pomoc se na něj obrátila maminka ženy, která je současně její opatrovnicí. Nechápala, proč nebyl dceři, bojující s trvalými zdravotními následky po kolizi, přiznán invalidní důchod již od osmnácti let, kdy nabyla plnoletosti a měla nastoupit do zaměstnání.

Chyb se dopouštějí lékaři opakovaně

„Posudkový lékař mylně stanovil datum vzniku invalidity ke dni vydání zprávy z psychologického vyšetření klientky a neuvedl k tomu žádné jiné odůvodnění. Zpráva ale jasně uváděla, že žena má vážné problémy dlouhodobě, už od dětství,“ vysvětlil veřejný ochránce práv.

Žadatelé o příspěvek na péči umřou dřív, než se jim úřad začne věnovat, kritizuje Křeček

Domácí

Upozornil na to, že těchto chyb se posudkoví lékaři dopouštějí opakovaně. ČSSZ je pak řeší zpětným doplacením invalidního důchodu. Postižený peníze nakonec dostane, než se tak ale stane, je často plně odkázán, a to někdy i léta, na pomoc svých nejbližších a řeší nemalé sociální problémy.

Křeček i jeho předchůdci opakovaně vysvětlovali, že invalidita nevzniká datem vydání posudku, ale dřív. Právě to musí posudkový lékař pečlivě zjistit a odůvodnit.

V případu ženy z jižní Moravy, který patří z pohledu ombudsmana mezi ty s nejvyšším loňským doplatkem za špatně přiznaný důchod, se stalo to, co ombudsmani opakovaně kritizují. Lékař mechanicky uvedl do dokumentace jako termín vzniku invalidity datum, kdy byla vydaná zpráva z psychologického vyšetření.

Ta uváděla, že žena byla po sražení autem coby dítě v kómatu. Následně se zjistilo, že má dokonce trvale poškozený mozek. Od té doby bojuje žena s problémy.

Nový vyšší důchod, vyplacen i doplatek

Kvůli svému stavu musela opakovat šestou třídu základní školy, později na speciální škole pro žáky s mentálním postižením nebyla schopna dokončit žádný ze speciálních učebních oborů. Nezvládá zátěž, nevydrží se soustředit, nedokáže plnit sled jednoduchých úkolů.

Ombudsman: Česko je k žadatelům o důchod nejpřísnější v Evropě

Domácí

Nikdy se nepodařilo najít pro ni zaměstnání, nedokáže samostatně pracovat, selhává v péči o zdraví, domácnost, v osobních aktivitách je schopna vykonávat jen jednoduché činnosti, a to pod dohledem další osoby. Neorientuje se, není schopna chápat důsledky svého jednání.

Ombudsman po zjištění nedostatku požádal ČSSZ, aby nechala posudek prověřit. Správa tak učinila, potvrdilo se pochybení, datum invalidity bylo stanoveno o čtyři roky dříve než původně, ženě byl vyměřen nový vyšší důchod a záhy jí byl vyplacen i doplatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám