Hlavní obsah

Pošty na vesnicích mají nahradit moderní kiosky

Českou poštu čekají změny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce prosadit proměnu vnitřní struktury i její fungování. Personální rezervy vidí ve středním managementu, vyměnit chce také stávající dozorčí radu. Změny mají proběhnout i formou nahrazování starých kamenných poboček za modernější kiosky, jako v zahraničí. Mizet pošta z měst a vesnic ale prý nebude.

Foto: Novinky

Česká pošta dělá plošné testování zaměstnanců.

Článek

„Líbilo by se mi, kdyby Česká pošta byla místem dotyku s moderní zdigitalizovanou státní správou i pro lidi, kteří sami nebudou umět stát ovládat z mobilu nebo počítače. Aby se dostávali k možnosti czechpointů a podobně. To je pro mě mnohem důležitější, než aby (pošta) prodávala komerční produkty typu losů,“ řekl Právu Rakušan.

Česká pošta by tak měla sloužit jako místo setkávání s digitalizovanou státní správou i v odlehlejších částech země. Klíčové je podle něj definovat základní službu, kterou má pošta poskytovat.

Na anglickém venkově bojují se zloději ikonických poštovních schránek

Koktejl

Dělení na dvě části

„Samozřejmě že je tady obava z propouštění lidí a ze zavírání poboček. Pokud se podíváme na zahraniční zkušenost, tak někde třeba zmizely kamenné pobočky, ale například v Německu se vytvořila v samoobsluhách a na veřejných místech poštovní okénka, kde jsou poskytovány tyto základní služby. A ještě tam člověk může vyřizovat věci, když nemá datovou schránku,“ uvedl.

Jaké funkce by měl takový „kiosek“ mít a kterých míst by se změna dotkla, se momentálně diskutuje. Zamýšlené změny souvisí se schválenou restrukturalizací České pošty.

V první etapě se chce státní podnik do tří let rozdělit na pobočkovou část, která má poskytovat univerzální služby objednávané státem, a na komerční část, která se musí naučit být na trhu více konkurenceschopná. „Poté se jasně ukáže, kolik stojí univerzální služba, jaké komerční produkty a služby jsou ziskové a kterých je lepší se zbavit. Zároveň už nebude prostor pro spekulace, že dochází ke křížovému financování ztrátových služeb,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Právu potvrdil, že generální ředitel pošty Roman Knap již s Rakušanem jednal.

Nová dozorčí rada

„Generální ředitel se účastní pravidelných porad vedení resortu vnitra. Pan generální ředitel pravidelně informuje pana ministra a jeho kolegy o současné situaci a středně a dlouhodobých výhledech,“ upřesnil Vitík. Během covidové pandemie poštu ekonomicky dobře táhl rozvoz balíků, listovní zásilky naopak klesaly.

Pošťačce hrozí pět let. Doma měla metrák dopisů

Krimi

To se promítlo i do výsledku hospodaření České pošty: za loňský rok počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, tedy o zhruba půl miliardy korun méně než v předchozím roce.

Spíš než by měly poštu opouštět dámy na přepážkách a listovní doručovatelé, vidím personální rezervy ve středním managemetu
Vít Rakušan

Snížení počtu vedoucích pracovníků

Rozdělení pošty na samostatné účetní celky umožní snižování počtu vedoucích pracovníků. Hledat úspory chce vedení mezi manažerskými a úřednickými posty – do května má dojít ke zrušení 669 pracovních pozic. Pošta tak ušetří na 500 milionů korun ročně.

„Bude to vyžadovat strukturální změny. Spíš než by měly poštu opouštět dámy na přepážkách a listovní doručovatelé, vidím personální rezervy ve středním managementu. To bude úkolem nové dozorčí rady, která určitě časem vznikne, aby se na tyto struktury podívala,“ sdělil redakci Rakušan.

Česká pošta zruší stovky míst, chce ušetřit

Ekonomika

Šéf vnitra chce rozpustit celou dozorčí radu České pošty, která dohlíží na ekonomiku podniku. Orgán podle něj nefunguje, jak má. Rakušan do něj chce dosadit lidi, kteří nejsou jen politickými nominanty, ale mají s poštou zkušenosti.

Jak informovaly Seznam Zprávy, konec by se měl týkat i dlouholetého člena rady Lubomíra Krejsy, kterého na tento post měla dosadit KSČM. Podle zdrojů serveru měl Krejsa jako člen dozorčí rady dostávat 60 tisíc měsíčně, na poloviční úvazek pak působí také jako „specialista požadavků“ za 55 tisíc. Nejasné působení vyšetřovali i policisté, nakonec však neshledali nic trestného.

Reklama

Výběr článků

Načítám