Hlavní obsah

Pošťačce hrozí pět let. Doma měla metrák dopisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu roku 2019 bombardovali Českou poštu lidé z Tachovska kvůli nedoručeným dopisům, které byly poslány doporučeně. Ztracená rekomanda a dalších téměř sto kilogramů obyčejných psaní našli později policisté v bytě poštovní doručovatelky. Ta nyní stojí před Okresním soudem v Tachově za to, že zásilky úmyslně nedoručovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce 29letou ženu viní z trestného činu porušení tajemství uzavřeného listu nebo jiné písemnosti při poskytování poštovní služby. Hrozí jí až pět let vězení.

Šlo o lenost. V případě doporučených zásilek, které se evidují, musela ještě nějakým fíglem vykazovat jejich doručení

„Od ledna 2019 do října téhož roku jako pracovnice České pošty na pozici doručovatelky průběžně přebrala k doručení v místě svého pracoviště minimálně 85 kilogramů obyčejné pošty, 46 doporučených psaní a 47 balíčků z Číny. Poštovní zásilky však nedoručila adresátům a postupně je ukládala v místě svého bydliště,“ uvedl státní zástupce Ondřej Wendler.

Podle něj tím způsobila svému zaměstnavateli škodu ve výši několika desítek tisíc korun, které Česká pošta vyplatila klientům jako finanční kompenzaci za nedoručené zásilky.

Pošťačka na Slovensku nedoručovala poštu, zásilky ukrývala doma v ledničce

Koktejl

Dopisy měla listonoška uložené v krabicích. „Nebyly otevřené s výjimkou balíčků z Číny, kde u některých chyběl jejich obsah,“ doplnil žalobce. Je přesvědčený, že si obžalovaná jen ulehčovala práci.

„Šlo o lenost. V případě doporučených zásilek, které se evidují, musela ještě nějakým fíglem vykazovat jejich doručení. To by měla u soudu vysvětlit její nadřízená,“ uvedl dále Wendler.

U obžalované chybí jakákoliv sebereflexe

Obviněná žena v průběhu trestního řízení odmítla vypovídat. Před soudem pak tvrdila, že vše na ni údajně nastražil její otec, se kterým nemá dobré vztahy.

„Neshledal jsem žádné polehčující okolnosti, naopak obžalované přitěžuje množství nedoručených zásilek a výše škody. Chybí u ní i jakákoliv sebereflexe k protiprávnímu jednání,“ stojí dále v obžalobě.

Česká pošta má za své služby dostat od státu 4,5 miliardy

Ekonomika

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík v reakci na případ uvedl, že jde o naprosto neakceptovatelné jednání. „Tady nemůžeme mluvit o nějakém náhodném opomenutí. Bohužel se najdou občas tací, kteří to dělají z nějakého důvodu záměrně,“ dodal Vitík. Podle něj zajištěné dopisy byly následně doručeny adresátům.

Podobný případ vrhl stín na Českou poštu už v minulosti, kdy pracovník břeclavské pobočky vykradl během šesti let tisíce dopisů. Jejich zbytky našli dělníci na začátku roku 2008 v bývalé výtahové šachtě při rekonstrukci břeclavského železničního nádraží.

Muž dostal tehdy za krádež podmínku a padesátitisícovou pokutu. Z dopisů, které směřovaly ze zahraničí k příjemcům na jih Moravy, bral hlavně peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám