Hlavní obsah

Pospíšil už nechce být šéfem TOP 09, hlásí se Pekarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v úterý oznámil, že na podzim na celostátním sněmu už nebude usilovat o post šéfa strany. O ten se naopak hodlá ucházet současná místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, oznámila to v úterý večer v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

„Jak v pražských, tak v evropských volbách jsem v čele kandidátky dosáhl na dvojciferný výsledek. Oba tyto úspěchy pro mne ovšem zároveň znamenaly zisk mandátů, které mi občané svěřili. Nechci zradit jejich důvěru, a proto nemohu stranu vést do sněmovních voleb. Jsem navíc přesvědčený, že do příštích sněmovních voleb má být lídrem TOP 09 politik či politička, který už nyní ve Sněmovně zasedá a bude do ní znovu kandidovat. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nyní už znovu na předsedu naší strany nekandidovat a pracovat pro občany a TOP 09 v Praze a v Evropském parlamentu,” uvedl Pospíšil.

Ten byl často kritizován za to, že vede stranu z pozice europoslance. Ne zcela ideální vztah měl i se svými předchůdci v čele strany Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem.

„Za cíl mého předsednictví jsem si před dvěma roky vytknul převést naši dnes už tradiční proevropskou liberálně–konzervativní stranu přes její kritické období a připravit ji na cestu k opětovnému vzestupu. To se, myslím, podařilo,” napsal Pospíšil na sociálních sítích.

Pekarová oznámila kandidaturu

Do čela TOP 09 se bude naopak chtít probít Pekarová. „Restart je v tom, že do toho vložíme novou energii. Já tu energii v sobě mám,” uvedla Pekarová v ČT.

Představila tři priority, kterými jsou ochrana přírodních zdrojů, ukotvení ČR v Evropské unii přijetím eura a návrat k důvěře v tradiční strany, které jsou hrází proti populismu.

Na celostátním sněmu strany v roce 2017 byla Pekarová zvolena první místopředsedkyní, a kryla tak záda předsedovi Pospíšilovi. Ke změně ve vedení tehdy došlo poté, co strana neuspěla ve sněmovních volbách a s 5,31 procenty se jen stěží do dolní komory probojovala. Tehdejší předseda a dnes předseda poslanců Kalousek na post šéfa strany rezignoval.

Pekarovou již tehdy řada straníků vyzývala, aby se vedoucí úlohy ujala, nepřijala to a říkala, že chce dát přednost rodině.

„Budoucí předseda by měl nasadit tisíc procent svého času a energie do toho, aby stranu postavil na nohy, a já si myslím, že když chci děti, tak by to bylo příliš velké sousto,“ říkala téměř před rokem a půl Adamová.

Není tajemstvím, že ve straně se projevují spory mezi současným a minulým předsedou. Zatímco Pekarová je jakýmsi bílým koněm Jiřího Pospíšila, který už na předsedu kandidovat nebude, Kalousek vsadil na senátora Tomáše Czernina, kterého otevřeně podporuje. Ten oznámil kandidaturu na post šéfa strany už v červnu. [celá zpráva]

Kalousek si do Pekarové hned po jejím úterním prohlášení rýpl.

„Markéta Pekarová Adamová oznámila svoji kandidaturu na předsedkyni TOP 09. Vzhledem k tomu, že ještě před prázdninami kandidaturu kategoricky vylučovala s tím, že chce ‚být po boku Jiřího Pospíšila jeho 1. místopředsedkyní‘, vyvolává tato náhlá změna rozhodnutí poněkud rozpaky. Za nejdůležitější však pokládám, aby Tomáš Czernin i Markéta Pekarová Adamová navázali na sněmu úzkou spolupráci se společným cílem zvýšit voličskou atraktivitu strany a její čitelnost,“ napsal na Facebooku.

Dodal, že slabšího z obou kandidátů na předsedu by případně podpořil na post prvního místopředsedy, o nějž by se jinak ucházel sám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám