Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Jiřinou Šiklovou

Kostel Nejsvětějšího Salvátora v Praze zaplnili ve středu dopoledne lidé, kteří se přišli naposledy rozloučit s Jiřinou Šiklovou, jež zemřela 22. května ve věku 85 let. Mezi účastníky rozloučení pro rodinu a přátele nechyběla řada osobností veřejného života. Dorazil někdejší premiér Petr Pithart, šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský či předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Poslední rozloučení se socioložkou a signatářkou Charty 77 Jiřinou Šiklovou v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Na snímku teolog Tomáš Halík.

Článek

Do lavic vyzdobeného kostela usedl i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, senátor Pavel Fischer, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský či někdejší disidenti Jan Ruml a John Bok. Na smutečním obřadu vystoupil teolog a kněz Tomáš Halík.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jiřina Šiklová

V roce 1965 se Šiklová podílela na založení katedry sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Během normalizace pomáhala dostávat zakázanou československou literaturu do zahraničí a exilovou literaturu do Československa, na čemž, mimo jiné, spolupracovala právě s Petrem Pithartem. Počátkem 80. let pak kvůli odhalení této činnosti strávila rok ve vazbě.

Když se Šiklová mohla po roce 1989 na Univerzitu Karlovu vrátit, iniciovala založení katedry sociální práce. Na tuzemských společenskovědních fakultách také prosadila téma genderu. Doma měla první knihovnu Gender Studies v Česku, ze které se později stala největší knihovna tohoto tématu ve střední a východní Evropě. Zároveň stála u zrodu mezinárodně uznávané organizace Gender Studies, jejíž je veřejná knihovna součástí. Náplní činnosti organizace je mimo jiné boj proti diskriminaci kvůli pohlaví či věku.

Zemřela Jiřina Šiklová

Domácí

Šiklová napsala několik knih a publikovala v řadě odborných časopisů. V roce 1995 získala cenu Žena Evropy, která je v Bruselu udílena ženám, které přispěly k integraci Evropy. V roce 1999 pak převzala od tehdejšího prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám