Hlavní obsah

Poslanci zasednou zase v plném počtu, koalice potřebuje přehlasovat Senát

Právo, ada, nig

Zatímco od března se poslanci scházeli na schůzích dolní komory kvůli pandemii v polovičním počtu tak, aby byl zachován poměrný počet hlasů, na úterní a případně středeční jednání má dorazit všech dvě stě zákonodárců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda ODS Petr Fiala na schůzi Sněmovny

Článek

Důvod je prostý: Senát minulý týden vrátil Sněmovně sedm návrhů zákonů týkajících se koronavirové krize, které chce vládní koalice podporovaná komunisty vrátit do původní podoby, a tudíž musí horní komoru přehlasovat.

Stejně Senát přehlasujeme, takže se ztratilo několik dní
předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

A k tomu potřebuje podle zákona nadpoloviční většinu všech, tedy nejméně 101 hlasů. „Docela mě mrzí, že senátoři nevzali v potaz, že v této krizové situaci hrajeme o čas, a prosadili do návrhů zákonů různé změny,“ řekl Právu šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) s tím, že neupírá horní komoře právo na změny, ale v tomto případě prý mohli být senátoři vstřícnější: „Stejně Senát přehlasujeme, takže se ztratilo několik dní.“

Jen klíčové návrhy

Podle šéfa Sněmovny by poslanci měli v plném počtu zasednout do lavic pouze pro případ zákonů vrácených Senátem. „Ve chvíli, kdy vyřešíme tyto návrhy zákonů, tak polovinu poslanců pošleme domů,“ potvrdil Vondráček.

Kvůli zdravotnímu riziku všichni ve Sněmovně procházejí přes termokamery, k dispozici mají dezinfekci, jednorázové roušky a rukavice. Podle Vondráčka nezaznamenala dolní komora k pondělku ani jednu nákazu v řadách poslanců ani zaměstnanců. Kvůli jasným zákonným pravidlům by teoreticky v úterý mohli zůstat doma opoziční poslanci.

Senátoři odmítli dát vládě bianco šek pro zadlužování

Domácí

Záleží na přítomnosti aktivních podporovatelů původních vládních návrhů vrácených Senátem. Absence opozice se ale neočekává. „Dorazíme všichni,“ potvrdil místopředseda STAN Petr Gazdík. Ačkoli dubnová schůze má na programu tři stovky návrhů, mezi politiky panuje shoda, že přednost mají aktuální návrhy, včetně těch, které vláda poslala v pondělí poslancům a jež budou projednávány v rámci legislativní nouze během jediného dne.

Není vyloučeno, že opozice bude chtít program rozšířit o ekonomická doporučení vládě.

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Domácí

Senát vrátil poslancům novely zákonů o daňovém řádu, v němž chce zachovat 30denní lhůtu pro vracení nadměrných odpočtů na DPH plátcům.

Z protikrizových zákonů poslanci znovu projednají předlohu o možnosti odkladu nájemného v bytech nebo zákon umožňující, aby v nemocnicích působili lékaři ze zahraničí, i když nemají aprobaci v ČR.

Posoudit budou muset také upravený zákon týkající se OSVČ, podle kterého by živnostníci dostávali příspěvek i v květnu a červnu. V květnu by to podle opozice mělo být 700 a v červnu 900 Kč denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám