Hlavní obsah

Poslanci zasednou poprvé v novém roce. Opozice chce řešit očkování

Novinky, ber, jrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úterý začne první letošní schůze v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci by měli rozhodnout o pokutách firmám za porušení protikoronavirových omezení nebo o uzákonění chráněného účtu pro dlužníky v exekuci. V týdnu by měli rozhodnout i o prodloužení nouzového stavu. Tiskové konference jednotlivých klubů začnou v 11 hodin, samotná schůze bude od 14:00. Novinky budou vše sledovat živě.

Živě: TK poslaneckých klubů a jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Program schůze se ale ještě může změnit. Například opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prosazují, aby se poslanci přednostně zabývali postupem vlády při očkování proti koronaviru.

„Poslanecká sněmovna po měsíční přestávce nemůže začít ničím jiným než debatou o očkování. Vláda musí říct, do kdy budou naočkované rizikové skupiny či kolik bylo naočkovaných lidí v konkrétních skupinách,“ sdělil na úterní tiskové konferenci Zbyněk Stanjura (ODS).

Dzurilla: Nebýt problému se SMS, registrace by běžely dobře

Koronavirus

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že podpoří ve Sněmovně diskuzi o očkovaní, a to hned jako první bod v úterý. Navrhne ale jeho přerušení v 17. hodin tak, aby poslanci mohli hlasovat o senátních vratkách.

Až třímilionovou pokutu firmám pak za porušení restrikcí vydaných podle krizového zákona odmítl dříve Senát. Horní hranice postihu je podle senátorů neúměrně vysoká a mohla by vést k likvidaci firem.

Hamáček se ptá členů: S kým do voleb?

Domácí

Vznik chráněného bankovního účtu, na němž by dlužníci v exekuci měli mít nezabavitelné peníze, chce Senát zjednodušit.

Prodloužení nouzového stavu pak na pondělním jednání navrhla vláda. Chce ho prodloužit opět o 30 dní, tedy do 21. února. Potřebuje k tomu ale souhlas Poslanecké sněmovny. Ta o tom zřejmě rozhodne ve čtvrtek 21. ledna.

Nouzový stav se prodlouží o další měsíc

Koronavirus

Předseda komunistů, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují, Vojtěch Filip chce do čtvrteční schůze Sněmovny o prodloužení nouzového stavu jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Obecně komunisté ale prodloužení nouzového stavu neodmítají. Podle Filipa je nutný, protože bez něj by nebylo možné například nařizovat vojákům pomoc v nemocnicích a sociálních zařízeních.

Výběr článků

Načítám