Hlavní obsah

Poslanci se sejdou těsně před volbami: Bečva a platy poslouží jako ostrá munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovnu čekají jen tři dny před říjnovými volbami, které se konají 8. a 9. října, dvě mimořádné schůze. Jedna se má zabývat závěrečnou zprávou vyšetřovací komise k otravě Bečvy, druhá zmrazením příjmů politiků na příštích pět let. Bečva je tématem opozice, zatímco zmrazení platů ústavních činitelů a dalších vysokých funkcionářů je dílem premiéra Andreje Babiše, které pak schválila vláda ANO a ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

K závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě se poslanci sejdou v úterý 5. října dopoledne a k vládnímu návrhu na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let odpoledne. Uvádí to oznámení o svolání mimořádných schůzi.

Šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) řekl Právu, že požádal poslance, ať mu návrhy donesou 29. září „když už teda musí“. Svolání schůze na 5. října by podle něj mělo k projednání stačit.

Zdržovací taktika

Důvod protahování je průzračný. Obě strany si schovávají debatu jako vhodnou munici pro vzájemné ostřelování těsně před volbami. Politici se tím ani netají.

Ačkoli vyšetřovací komise schválila svou závěrečnou zprávu k otravě Bečvy už 17. září a na stránkách komory byl 29stránkový dokument zveřejněn tři dny poté, žádost o svolání schůze nepřicházela. Projednána měla být zpráva původně už na zářijové schůzi, která ale skončila předčasně po jednom týdnu.

Bečva: Rok od havárie, viník stále neznámý

Domácí

Stejně jako premiér Babiš přišel s nápadem na zmrazení platů na pět let až v polovině září a chce ho probrat ve zrychleném řízení, tedy během jediné schůze a bez jakýchkoli změn.

„Podle mě není možné, aby politici měli od příštího roku o 6,1 procent vyšší platy, když je tady inflace kolem 3,5 procenta,“ zdůvodňoval Babiš návrh.

Letošní základní plat zákonodárce činí 90 800 Kč hrubého a k tomu náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci ve výši 47 200 až 64 000 korun podle místa bydliště. Pokud by ke zmrazení nedošlo, dosáhne od začátku příštího roku základní plat poslance a senátora 96 300 Kč a náhrady 50 000 až 67 800 korun.

Úřady při řešení katastrofy na Bečvě chybovaly, míní vyšetřovací komise

Domácí

Původně přitom Babiš v roli poslance poslal do Sněmovny návrh na zmrazení platů činitelů, včetně soudců a státních zástupců, v polovině června a mělo se týkat pouze příštího roku. Už tehdy ale bylo jasné, že kvůli zákonným lhůtám nestačí do konce funkčního období Sněmovny projít celým legislativním kolečkem.

Opozice mluví o populismu

I proto opozice označuje Babišův, potažmo vládní návrh na pětileté zmrazení, tentokrát ale bez soudců a státních zástupců, za vrchol populismu, byť jsou připraveni návrh podpořit.

„Andrej Babiš potřebuje zakrýt svá selhání, aby odvrátil pozornost např. od zdrcující zprávy o stavu vyšetřování katastrofy na Bečvě, rekordního zadlužování a zdražování,“ řekla Právu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Platy státních zaměstnanců nakonec vzrostou, potvrdila poprvé Schillerová

Domácí

Podle zprávy vyšetřovací komise její členové odhalili špatný přístup úřadů při vyšetřování havárie. Ve své závěrečné zprávě zjistili pochybení zejména v rychlosti odběru vzorků, ale také v jejich analýze. Komise zjistila také nedostatečné šetření události hned v den havárie, tedy 20. září 2020, a má velmi vážné pochybnosti k postupům a řízení hlavně ze strany České inspekce životního prostředí.

Takovým závěrům se brání především ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i Babiš, kteří považují závěrečnou zprávu za zpolitizovanou. Opozice oba podezírá, že účelově odvracejí pozornost od společnosti Deza ze svěřenských fondů premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám