Hlavní obsah

Poslanci schválili zákon, kterým chtějí bojovat s daňovými úniky, Zeman ho hned podepsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna podle očekávání schválila senátní verzi novely zákona o DPH, která má za cíl boj s daňovými úniky. Senátoři navrhli roční odklad zavedení daně 21 procent na prodej stavebních pozemků a změkčení podmínek pro nově zavedené kontrolní hlášení u DPH. Pro hlasovalo 137 z přítomných 169. Prezident Miloš Zeman zákon ještě v pondělí podepsal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny. Archivní snímek

Článek

Odklad pro novou úpravu zdanění prodeje stavebních pozemků navrhl senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Opatření podle něj pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků. Podle jeho argumentace by prodejci pozemků museli jejich cenu bez přijetí odkladu od příštího roku o pětinu zvýšit, takto se nová pravidla uplatní až od roku 2016.

Kontrolní hlášení budou firmy posílat do 25. dne následujícího měsíce, zatímco živnostníci jednou za čtvrt roku. Původní návrh pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozšíření 10procentní sazby

Kontrolní hlášení mají začít fungovat od roku 2016. Jejich zavedení kritizovala pravicová opozice s tím, že zatíží podnikatele další administrativou. Podle vlády jde naopak o nástroj v boji s daňovými úniky. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) poslancům řekl, že delší interval pro podávání kontrolních hlášení se týká 231 000 drobných podnikatelů a živnostníků.

Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

Novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že podnikatelé budou muset kvůli koupenému mobilu hlásit finančnímu úřadu reverse charge.

Bouřlivá debata

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava konstatoval, že Senát ponechal v novele to nejpodstatnější pro boj s daňovými úniky. Výbor proto doporučil senátní verzi přijmout.

Stejně se zachoval i ministr financí Andrej Babiš coby předkladatel původní varianty. Se senátním návrhem souhlasil.

„Tady vidíte skutečnou legislativní kvalitu ministerstva financí,“ zkritizoval Babiše místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Babiš podle něj sice ”dostal přes prsty“, když Sněmovna jeho návrh smetla, ale dělá, jako by se nic nestalo. Z opozice si podle něj vláda udělala „pokusné králíky“. Babiš prý přiznal, že návrh Senátu je lepší, což podle něj znamená, že když předkládá své zákony, tak jim zřejmě sám nevěří.

Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že ODS navrhovala už ve Sněmovně přijmout k novele pozměňovací zákon podobný senátní verzi zákona. Řekl, že ODS je proti zavedení kontrolního hlášení, neboť nechce zatěžovat živnostníky a podnikatele opatřeními, která by jim komplikovala život. Na neschopnost státu vybírat daně by podle něj neměli doplácet poctiví podnikatelé.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zase Babišovi řekl, že „pokud jste podváděli s daněmi v Agrofertu, nemáte žádný důvod tvrdit, že se tak chovají ostatní“.

Reklama

Výběr článků

Načítám