Hlavní obsah

Politologové: ÚS otevřel Pandořinu skříňku, bez změny zákona nelze uskutečnit volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez změny zákona není možné uskutečnit volby, protože neexistuje systém, podle kterého by se přepočítaly hlasy na mandáty, upozorňují politologové oslovení Novinkami po středečním rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který zrušil část volebního zákona. Čekají ale, že politici nakonec shodu najdou. Verdikt ÚS může mít podle nich dopad na vznik koalic a otevřít by mohl i některé „Pandořiny skříňky”, jako je třeba pětiprocentní hranice potřebná pro získání mandátu.

Foto: Česká televize ČT24

Pavel Rychetský

Článek

Středeční rozhodnutí ÚS zrušilo násobící klauzule pro koalice a škrtlo také část paragrafů upravujících rozdělování mandátů.

„Ústavní soud zrušil části volebního zákona tak, že není možné uskutečnit volby. Znamená to, že politická reprezentace teď musí zasednout za jednací stůl a ty díry v zákoně zaplnit nějakou dohodou,“ sdělil Novinkám politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

Ústavní soud škrtal v paragrafech upravujících rozdělování mandátů za použití d´Hondtovy metody, které nahrávalo větším stranám. Například v předešlých sněmovních volbách hnutí STAN, jež skončilo těsně nad pěti procenty, potřebovalo pro zisk jednoho mandátu 44 tisíc hlasů, zatímco vítěznému hnutí ANO na něj stačilo 19 tisíc.

Nyní se musí zákon novelizovat tak, aby bylo jasné, jak hlasy přepočítat na mandáty. „V tuto chvíli nelze uskutečnit volby, poněvadž není v zákoně způsob stanovení přepočtu hlasů na mandáty,“ poznamenal Ladislav Mrklas z Cevro institutu.

Kalousek: Velký den Rychetského. Potvrdil své protiústavní jednání v Zemanově vládě

Domácí

Politologové se shodují na tom, že změnu zákona musí Parlament schválit co nejrychleji.

„Obě komory parlamentu se musí rychle dobrat k tomu, jak bude vypadat podoba některých klíčových prvků volebního systému. Musí to udělat do začátku léta, protože v srpnu se mají uzavírat volební kandidátky,“ řekl Novinkám politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Neřešitelná krize nehrozí

I přesto, že podle politologů měl ÚS rozhodnout dříve než osm měsíců před volbami, se toho, že by se zákon nestihl v Parlamentu včas projednat, nebojí. Stejně tak podle nich nehrozí „neřešitelná krize”, jak před ní varoval prezident Miloš Zeman.

Zeman varoval ústavní soudce před neřešitelnou krizí

Domácí

„Myslím si, že se najde velmi rychle shoda na nové podobě potřebných paragrafů, které je potřeba doplnit. To není zase tak složité,“ uvedl Kopeček.

Mlejnek vidí největší riziko v tom, že rozhodnutí ÚS může otevřít ještě řadu dalších Pandořiných skříněk. „Někoho může třeba napadnout, že nemusí platit ani ta pětiprocentní hranice, tedy že by ji bylo možné snižovat,“ nastínil Mlejnek.

Babiš má nervy na pochodu, nechutný útok, zní z opozice

Domácí

Otázkou také je, co bude s již deklarovanými koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP09) a Pirátů+STAN.

„Zatímco se nyní v přepočtu hlasů na mandáty nahrávalo větším stranám, nyní by se to mělo změnit. Variantou je i to, že by to mohlo naopak nahrávat menším stranám. „Volební systém lze vytvarovat tak, jak potřebujete,” vysvětlil Mlejnek.

Zrušení násobné klauzule také znamená snazší vytvoření volebních koalic. „S koalicemi se nyní roztrhne pytel,” řekl Mlejnek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám