Hlavní obsah

Pokud se číslo R udrží, klesnou brzy počty nově nakažených na dva tisíce

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní přírůstek nakažených okolo 2300. Na takový počet se Česko dostane poslední listopadový den v případě, že by se reprodukční číslo drželo až do konce měsíce na hodnotě těsně nad 0,7. Uvádí to ministerstvo zdravotnictví, které také zveřejnilo reprodukční číslo pro jednotlivé kraje. Kdyby naopak R stouplo zpět na hodnotu 1 či 1,2, znamenalo by to 15 400 až dokonce 42 700 nově nakažených denně.

Foto: Novinky

Vývoj reprodukčního čísla R nemoci covid-19 v Česku

Článek

Současnými opatřeními se podařilo snížit reprodukční číslo, tedy údaj indikující, kolik dalších lidí může nakazit jeden nemocný, z říjnových 1,6 na čtvrtečních 0,72. Nyní se v souvislosti s chystaným rozvolňováním, otevíráním škol a Vánocemi spekuluje, jak by se to mohlo podepsat právě na hodnotě čísla R.

Novinky na základě dat zveřejněných ministerstvem financí shrnují čtyři scénáře vývoje s výhledem na konec listopadu podle hodnoty reprodukčního čísla.

Aktuálně se nacházíme na nejpříznivější cestě. V případě, že se reprodukční číslo udrží až do konce listopadu na hodnotě 0,7, bychom tak mohli počítat s tím, že denní přírůstky nově nakažených klesnou ke konci měsíce na hodnotu 2300.

Tři nebo 20 tisíc hospitalizovaných?

Druhý nejpříznivější scénář vývoje počítá při vzestupu čísla R na hodnotu 0,87 se zhruba 6300 nakaženými v poslední listopadový den.

Nejčernější scénáře pak počítají při čísle R na hodnotách 1,01 a 1,2 s denními přírůstky 15 400 nově nakažených, potažmo dokonce až 42 700. V takovém případě by následně mohl opět, podobně jako v druhé polovině října, hrozit kolaps českého zdravotnictví.

Vánoce budou ve třetím stupni, myslí si Blatný

Domácí

Scénáře možného vývoje odkazují i na to, kolik by při konkrétní hodnotě R bylo v daný čas hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Při aktuálním reprodukčním čísle by na konci měsíce potřebovalo nemocniční péči zhruba 3200 pacientů, naopak při nejčernějším scénáři s číslem 1,2 by to bylo téměř sedmkrát více. Bylo by tedy nutné počítat s téměř 23 tisíci hospitalizovanými v souvislosti s nemocí covid-19.

Číslo R pro každý kraj

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) při ministerstvu zdravotnictví také nově začal zveřejňovat reprodukční číslo pro jednotlivé kraje, tak aby si lidé mohli například v rámci protiepidemického systému PES vypočítat index rizika pro své bydliště a odhadnout, jak by se v jejich regionu mohla epidemie a s ní spojená opatření vyvíjet.

Pod celostátním reprodukčním číslem s hodnotou 0,72 se ve čtvrtek nacházelo šest krajů. Vyšší číslo R je například v Praze, kde se však situace v poslední době výrazně zlepšila, či v Libereckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Nejvyšší číslo R má Plzeňský kraj, a to 0,88. Naopak nejnižší hodnota je v Karlovarském kraji (0,57).

Co se týče indexu rizika, ten má nejnižší Praha (47). Drtivá většina krajů se nicméně až na výjimky pohybuje okolo hodnoty indexu 70.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám