Hlavní obsah

Pod šťastnou sedmičkou půjde do voleb Franz, jedničku má Roithová

Právo, Novinky, val, tin, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní volební komise vylosovala volební čísla devíti kandidátů pro přímou volbu prezidenta. Šťastná sedmička připadla Vladimíru Franzovi, jednička Zuzaně Roithové. Čísla budou uvedena na volebních lístcích, které se podle ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václava Henycha začnou tisknout ještě v pátek nebo v nejbližších dnech.

Foto: vladimirfranz.cz

Vladimír Franz

Článek

Jan Fischer, kterého ve čtvrtek odsunul poprvé v předvolebním průzkumu ppm factum Miloš Zeman na druhé místo v pořadí kandidátů, půjde do voleb s číslem dva. Zeman bude mít šestku.

Fischer považuje své číslo za šťastné. "Dnes mi vylosovali šťastné číslo, i proto, že 2. ledna 1951 jsem se narodil," napsal Fischer na svém Facebooku.

Janě Bobošíkové, kterou vnitro původně ze seznamu kandidátů vyškrtlo, ale jejíž stížnost ve čtvrtek vyslyšel Nejvyšší správní soud, vylosoval Henych trojku.

"Nechci být jízlivá, ale poté, co celá země viděla Henychovu matematiku, jsem na vlastní oči chtěla vidět Henychovu losovačku," řekla novinářům po losování čísel Bobošíková s odkazem na ředitele odboru všeobecné správy vnitra Václava Henycha, který byl zodpovědný za registraci kandidátů. Metodika sčítání hlasů vyvolala vlnu kritiky.

Jiří Dienstbier bude kandidovat pod číslem osm, Táňa Fischerová se čtyřkou, Karel Schwarzenberg s devítkou, Přemysl Sobotka s pětkou.

Kandidátvolební číslo
Jana Bobošíková3
Jiří Dienstbier8
Jan Fischer2
Táňa Fischerová4
Vladimír Franz7
Zuzana Roithová1
Karel Schwarzenberg9
Přemysl Sobotka5
Miloš Zeman6

Pro kandidáty jsou přidělená čísla často důležitá. Mnohdy je využívají i v předvolební kampani. Právě jednička a "šťastná" sedmička jsou v tomto směru nejvýhodnější.

První kolo historicky první přímé volby prezidenta ČR se uskuteční o druhém lednovém víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám