Hlavní obsah

Počet nemocných chřipkou raketově roste

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Počet nemocných chřipkou v minulém týdnu ve srovnání s předminulým stoupl o téměř 20 procent. Nyní na sto tisíc obyvatel má chřipku 2 500 pacientů. Vyplývá to z hlášení o akutních respiračních onemocněních za uplynulý týden, které Právu poskytl hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji, kde je v současné době na sto tisíc obyvatel 4 166 nemocných chřipkou. Oproti předminulému týdnu je to nárůst přesně o dvacet procent," řekl doktor Vít.

Celorepublikově nejvyšší nemocnost je mezi malými dětmi do pěti let a pak u dětí mezi šesti až čtrnácti lety. Naopak nejmenší nemocnost je u obyvatel, kterým je 60 a víc.

Praha zatím imunní

Nejvyšší nárůst nemocnosti v uplynulém týdnu zaznamenal Plzeňský kraj, a to téměř padesát procent. Nyní na sto tisíc obyvatel je tam nemocno 2 234 pacientů.

Chřipková epidemie se zatím vyhýbá Praze, kde nemocnost poklesla v uplynulém týdnu o 16 procent a nyní na sto tisíc obyvatel je 1 148 nemocných chřipkou. Protože však děti nastoupily po prázdninách opět do školy, očekává se, že tento týden i v Praze chřipková epidemie už řádit bude. Podobně je tomu i v Jihočeském, Královéhradeckém a Středočeském kraji, kde chřipková epidemie zatím není, ale počty nemocných naznačují, že i těmto krajům se nevyhne.

"Z dosud ohlášených izolací chřipkového viru u nás i v Evropě vyplývá, že se nejedná o kmeny, které by způsobily pandemii, tedy chřipkovou epidemii obrovského rozsahu. Kdyby však přesto přišla, Česká republika je na ni připravena," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Uherskohradišťsku objevili chřipku typu A

Již od středy platí v okresech Zlín a Uherské Hradiště zákaz návštěv v nemocnicích, sociálních ústavech a domovech důchodců. Hygienici se k tomuto kroku...

V ČR začala chřipková epidemie

V České republice začala chřipková epidemie. Kvůli ní v některých krajích, zejména moravských, jsou zakázány návštěvy v nemocnicích a omezuje se školní...

Výběr článků

Načítám