Hlavní obsah

V ČR začala chřipková epidemie

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, Václav Pergl

V České republice začala chřipková epidemie. Kvůli ní v některých krajích, zejména moravských, jsou zakázány návštěvy v nemocnicích a omezuje se školní docházka. Právu to řekla v pondělí Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Foto: Karel Kýr

Čivická studánka

Článek

"Celorepublikově počet nemocných v průměru dosáhl 2 086 na 100 000 obyvatel, a to znamená, že epidemiologický práh byl překročen o 86 nemocných," uvedla Otavová. Hygienici přitom hranici 2000 nemocných na 100 000 obyvatel již považují za epidemii. Znamená to, že v ČR nyní s chřipkou a akutními respiračními onemocněními ulehlo zhruba 210 000 obyvatel.

Nejvyšší nemocnost v Moravskoslezském kraji

"V uplynulém týdnu se počet nemocných zvýšil o téměř 18 procent a zvlášť na Moravě je počet nemocných ve srovnání s předminulým týdnem o mnoho vyšší," sdělil Právu v pondělí hlavní hygienik republiky Michael Vít. Uvedl, že nejvyšší nemocnost je v Moravskoslezském kraji, kde dosáhla 3 472 nemocných na 100 000 obyvatel a nárůst vůči předminulému týdnu je o 55 %. I v ostatních moravských krajích nemocnost vysoce překračuje epidemiologický práh. Po Moravskoslezském kraji následuje kraj Olomoucký s 2 836 nemocnými na 100 000 obyvatel, což je nárůst o 43 % vůči předminulému týdnu.

V Čechách je nejhorší situace na Liberecku

Z českých krajů je na tom nejhůře Liberecký kraj, který má 2 195 nemocných na 100 000 obyvatel a nárůst vůči předminulému týdnu je zhruba 10 %. V Praze je zatím relativní klid, protože počet nemocných dosahuje 1 369 na 100 000 obyvatel, a to je po Jihočeském kraji druhé nejmenší číslo z celé republiky.

Izolovány viry typu A i B

Doktorka Otavová Právu sdělila, že v ČR již byly izolovány chřipkové viry typu A i B. "Jsou to staří známí. Jsou identické s těmi kmeny, které jsou i v očkovacích vakcínách," uvedla Otavová.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doplnil, že v Evropě zůstává situace nezměněna. "Regionální epidemie hlásí Německo a státy jihozápadní Evropy, v ostatních státech je situace relativně klidná, ale nemocnost mírně narůstá," řekl Vít a dodal, že z dosud ohlášených izolací chřipkového viru v ČR i v Evropě vyplývá, že se "nejedná o výskyt kmenů, které by měly charakter nové pandemické varianty, tedy epidemie obrovského rozsahu".

Na chřipku nejsou antibiotika

Chřipka je doprovázena vysokými horečkami, celkovou schváceností a její nástup je během dvou až tří dnů. Jde o kapénkovou nákazu, která se šíří např. kýchnutím, proto nemocní by měli zůstat doma. Nemoc zpravidla za pět až sedm dní ustoupí. Na chřipku nezabírají antibiotika, protože jde o virové onemocnění. Vhodný je paralen nebo aspyrin a čaj s citrónem.

"Ten, kdo si nyní myslí, že chřipku zažene maximálními dávkami vitamínů, zejména vitamínu C, se velmi mýlí. Může si přivodit akorát alergii. I s vitamíny se musí velmi uvážlivě," soudí pražský internista doktor Jakub Malý.

Na chřipku a nemoci s ní spojené v ČR každoročně zemře přibližně tisíc většinou starších a nemocných osob. Nejčastější komplikací při chřipce je zápal plic.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka se šíří, epidemie však nehrozí

V Česku stoupá počet nemocných chřipkou, ale epidemie nehrozí. Potvrdil to hlavní hygienik republiky Michael Vít. V uplynulém týdnu bylo nahlášeno 1769...

Na Uherskohradišťsku objevili chřipku typu A

Již od středy platí v okresech Zlín a Uherské Hradiště zákaz návštěv v nemocnicích, sociálních ústavech a domovech důchodců. Hygienici se k tomuto kroku...

Výběr článků

Načítám