Hlavní obsah

Další incident u zakryté sochy Koněva. Muž v maskáčích přeřezal pásky u plachty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Incidentů kolem sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6 přibývá. Sochu nechala městská část zakrýt v pátek plachtou, tu se od té doby různí lidé opakovaně pokouší odstranit. K zatím poslednímu incidentu došlo v sobotu odpoledne.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Starší muž sejmul plachtu, kterou nechala kolem sochy maršála Ivana Koněva nainstalovat Praha 6.

Článek

Po posledním zásahu zůstalo kolem pomníku kontroverzního sovětského vojevůdce jen lešení bez plachty. Strážníci se o incidentu dozvěděli kolem 14:30, kdy dostali oznámení na linku 156.

„Strážníci na místě zadrželi muže, který přeřezal pásky u plachty,” řekla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Na místo se vzápětí dostavili policisté, kteří případ převzali. Podle svědků přeřezal pásky starší muž v maskáčích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policisté odvádějí muže (vpravo), jenž 31. srpna 2019 odpoledne sejmul plachtu ze sochy maršála Koněva

Podobný případ řešili strážníci také v noci na sobotu. Upoutal je neobvyklý pohyb plachty a zaslechli zvuk, který nasvědčoval tomu, že ji někdo zkouší rozřezat.

„Poté spatřili dva mladíky, kteří rychle od sochy odcházeli. Jeden měl v ruce železnou trubku. Následnou kontrolou plachty hlídka zjistila, že byla plachta chránící sochu potrhána a ze zadní části sochy sejmuta. Mladíky ve veku 22 a 23 let, kteří se k poškození přiznali, předala hlídka strážníků kolegům ze státní policie k dalšímu opatření,” uvedla mluvčí městské policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Plachtu ze sochy maršála Koněva někdo okamžitě strhnulVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Radnice Prahy 6 Koněvovu sochu na náměstí Interbrigády zakryla v pátek kolem poledne. Nechala kolem ní postavit lešení a pokrýt ho plachtou. Důvodem je snaha ochránit pomník před vandaly, řekl mluvčí městské části 6 Ondřej Šrámek. Už v ten samý den odpoledne plachtu z lešení strhl aktivista Jiří Černohorský, radnice ji vpodvečer nechala na místo vrátit.

Ruské velvyslanectví označilo jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa”.

Po pátečním incidentu s odstraněním plachty požádala radnice strážníky o zvýšenou ochranu.

Starostovi hrozili fyzickou likvidací

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice dostával vyhrůžky fyzickou likvidací. Pomník je delší dobu předmětem sporu s Ruskou federací. Šestá městská část navrhuje jeho přesun na nedalekou zahradu ruského zastupitelského úřadu.

Pomník byl v minulosti několikrát poškozen, naposledy byl polit minulý týden červenou barvou. Ruské velvyslanectví tehdy ostře odsoudilo pomalování pomníku a označilo to za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády. Ruské ministerstvo zahraničí pak kvůli kauze povolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti zhanobení pomníku. Česká diplomacie sdělila, že nemůže do věci samosprávy zasahovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Muž demonstrující svůj názor na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře stojí u sochy maršála Ivana Koněva.

Socha bude podle mluvčího Prahy 6 zakryta do doby, než se rozhodne, co s ní dál. O jejím osudu budou jednat 12. září zastupitelé Prahy 6. Kolář sochu v uplynulých dnech nabídl ruskému velvyslanectví, aby ji umístilo do své zahrady. Podle Šrámka zatím ambasáda radnici vyjádření k nabídce neposlala. Ruský zastupitelský úřad je od sochy vzdálen vzdušnou čarou jen asi 1,3 kilometru.

Osvobodil Prahu, ale také rozdrtil povstání v Maďarsku

Praha 6 loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi i v roce 1968, kdy údajně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem sovětských vojsk do Československa. Ruská ambasáda v ČR v uplynulých dnech uvedla, že vandalský čin zavinila i radnice Prahy 6 tím, že na něj tabulku umístila.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Starší muž odstraňuje plachtu ze sochy Koněva

Ivan Stěpanovič Koněv (1897 - 1973) byl odveden do armády za první světové války. Po bolševické revoluci se dal do služeb nového komunistického Sovětského svazu. V padesátých letech se stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy.

Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980 a je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám